Πόλεμοι στο Αφγανιστάν και σύγχρονες ροές μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα - Δάτσικα, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η 11/9 αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη σύγχρονη ιστορία που άλλαξε τον τρόπο σκέψης των κρατών και της διεθνούς κοινότητας για την τρομοκρατία. Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας ήταν η αιτία να ξεκινήσει ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στον ισλαμικό φονταμενταλισμό ήταν ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και η εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία και τη χώρα. Ακολούθησε η πολιτική εδραίωσης της ειρήνης, ώσπου οι διαπραγματεύσεις των Αμερικανών και των Ταλιμπάν κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνίας, που τερμάτισε την ξένη παρουσία στο Αφγανιστάν και επανέφερε στην εξουσία τους Ταλιμπάν. Οι πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με την εικοσαετή παρουσία των ξένων δυνάμεων και το μέλλον του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να κρατούν τα ηνία της χώρας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013324 cd
Keywords: Αφγανοί -- Ελλάδα; Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Κυβερνητική πολιτική; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Κυβερνητική πολιτική; Τρομοκρατικές επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου, 2001; Τρομοκρατία -- Πολιτικές απόψεις; Ισλάμ και πολιτική; Αφγανιστάν -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 2001-; Πολιτικοί πρόσφυγες -- Ελλάδα; Αφγανιστάν; Ισλαμικός Φονταμενταλισμός; 11 Σεπτεμβρίου 2001; Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας; Ταλιμπάν; Αιτούντες άσυλο; Afghanistan; Islamic fundamentalism; 11th September 2001; War on terrorism; Taliban