Η πορεία της εξέλιξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ευρωπαϊκό χώρο. Συγκριτική ανάλυση μεταξύ Σουηδίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας. - Φωθιαδάκης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και η ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση έχουν οδηγήσει σε ραγδαίες θεσμικές αλλαγές στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Η επικράτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου για μια ανοιχτή αγορά και διεθνείς ανταγωνιστικές συνθήκες παράλληλα με την οικονομική κρίση του 2008 και την ύφεση που ακολούθησε έφεραν στο προσκήνιο νέες προκλήσεις για πολλά από τα ευρωπαϊκά κράτη. Η αποσταθεροποίηση και η απορρύθμιση των συνθηκών εργασίας, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο περιορισμός του ρόλοι των κοινωνικών εταίρων είναι οι τάσεις που ισχύουν στην αγορά εργασίας των χωρών με άλλοτε μικρότερη και άλλοτε μεγαλύτερη ένταση. Η παρούσα μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις αυτών των τάσεων σε τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά δεδομένα. Οι χώρες αυτές είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τεσσάρων διαφορετικών μοντέλων κοινωνικού κράτους του σοσιαλδημοκρατικού, του συντηρητικού, του φιλελεύθερου και του ελληνικού συστήματος που αποτελεί συνδυασμό των παραπάνω. σκοπός είναι να αναδειχτεί η εξελικτική πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα από την παράλληλη εξέλιξη της αγοράς εργασίας και του κράτους πρόνοιας σε κάθε μία από τις χώρες αυτές. Κεντρικό ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η μελέτη είναι εάν υπάρχουν συγκλίσεις ή αποκλίσεις μεταξύ των χωρών στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της νέας εποχής.
Αριθμός Εισαγωγής: 012144-012145 cd
Keywords: Συλλογικές διαπραγματεύσεις -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κοινωνική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Βιομηχανικές σχέσεις -- Ευρωπαϊκή Ένωση. Χώρες της; Χρηματοοικονομική κρίση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κοινωνικός διάλογος; Κοινωνικοί εταίροι; Συλλογικές διαπραγματεύσεις; Social dialogue; Social partners; Collective bargaining