Η μάχη στο Καλπάκι και οι πρωταγωνιστές της (1940-1941) - Σμυρνής, Ευθύμιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται μια απόπειρα πραγμάτευσης και ανάλυσης της σπουδαίας μάχης στο Καλπάκι (10 Νοεμβρίου 1940) κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτός όμως από της στρατηγικής σημασίας μάχες που έδωσαν τα ελληνικά στρατεύματα στο μέτωπο παρατίθενται και τα πορτραίτα των πρωταγωνιστών του πολέμου προκειμένου να καταστεί σαφής η ηρωική προσπάθεια του έθνους στο πεδίο της μάχης. Τέλος, καταγράφονται τόσο οι δυνάμεις και το έργο της ελληνικής αεροπορίας όσο και το μέγεθος του οπλισμού του ελληνικού στρατού ώστε να αποτιμηθεί συνολικά το μέγεθος της εποποιίας των Ελλήνων την περίοδο 1940-1941.
Keywords: Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Εκστρατείες -- Ελλάδα -- Καλπάκι (Ιωάννινα); Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Εκστρατείες -- Ελλάδα; Καλπάκι (Ιωάννινα, Ελλάδα) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Αεροπορικές επιχειρήσεις, Ελληνικές; Ελληνοϊταλικός Πόλεμος; Ιωάννης Μεταξάς; Χαράλαμπος Κατσιμήτρος; Μάχη στο Καλπάκι; Ελληνική Αεροπορία; Γυναίκες της Ηπείρου; Οπλισμός; Λάφυρα; Greco-Italian War; Ioannis Metaxas; Charalambos Katsimitros; Battle at Kalpaki; Hellenic Airforce; Women of Epirus; Armor; Spoils