Η εξάπλωση της οικονομικής και βιομηχανικής κατασκοπείας μετά τον ψυχρό πόλεμο και η επίδραση των απειλών κυβερνοασφάλειας - Τσαπικούνης, Αλέξιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατασκοπείας: Η πολιτική, η στρατιωτική, η επιστημονική και η τεχνολογική, η οικονομική, η βιομηχανική, η εμπορική κλπ. Παρόλο που το διεθνές δίκαιο ορίζει την κατασκοπεία μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου, η κατασκοπεία λαμβάνει χώρα πολύ συχνά σε περίοδο ειρήνης και διαπράττεται από υπηκόους μιας συγκεκριμένης χώρας καθώς και από αλλοδαπούς. Κάθε χώρα έχει τον δικό της ορισμό της οικονομικής και της βιομηχανικής κατασκοπείας. Αυτές οι δύο μορφές κατασκοπείας μοιράζονται έναν παρόμοιο ορισμό, καθώς είναι και οι δύο μορφές κατασκοπείας που διεξάγονται για εμπορικούς σκοπούς αντί για καθαρά θέματα εθνικής ασφάλειας. Εξάλλου, ένα από τα θέματα αντιπαράθεσης στον τομέα της ασφάλειας των δεδομένων είναι η έλλειψη αξιόπιστων γνώσεων σχετικά με τις υφιστάμενες απειλές κατά της προστασίας των πληροφοριών. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες παρατηρούν ένα έλλειμμα διαπίστωσης και συλλογής πληροφοριών σε αυτόν τον τομέα και αντιμετωπίζουν ένα αυξανόμενο πρόβλημα βιομηχανικής κατασκοπείας. Η οικονομική κατασκοπεία έχει γνωρίσει άνθιση μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, κυρίως μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και αφενός της παραδοσιακής ανταγωνίστριας δύναμης, της Ρωσίας, αλλά και της νέας μεγάλης δύναμης, της Κίνας καθώς και της ολοένα αυξανόμενης απειλής που αποτελεί το Ιράν. Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανική κατασκοπεία αποτελεί μια πραγματικότητα, οι μέθοδοι της οποίας, είτε νόμιμες είτε παράνομες, αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό ωστόσο φαίνεται να παίζει τεράστιο ρόλο η ανάπτυξη του διαδικτύου.
The expansion of economic and industrial espionage after the cold war and the effect of cyber security threats
Keywords: Κατασκοπεία; Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Ανταγωνισμός, Διεθνής; Ασφάλεια, Διεθνής; Οικονομική κατασκοπεία; Κυβερνοκατασκοπεία; Ψυχρός Πόλεμος; Κυβερνοασφάλεια; Βιομηχανική κατασκοπεία