Το Ρεμπέτικο στο ιστορικοπολιτισμικό γίγνεσθαι του Νεότερου και Σύγχρονου Ελληνισμού (1850-1960) - Καραγγελή, Κυριακή - Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Όπως είδαμε, σ’ αυτή την ιστορική αναδρομή, το ρεμπέτικο τραγούδι έχει ξεπεράσει τα σύνορα της μουσικής. Μπορούμε να πούμε πως καλύπτει ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το ρεμπέτικο με τους διαρκείς μετασχηματισμούς κατά την πάροδο των δεκαετιών έχει ενσωματώσει όλες τις ιστορικές επιρροές που δεχόταν. Η μορφή του διαμορφώθηκε από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας, την καταστροφή της Σμύρνης, τον Μεσοπόλεμο, τη Δικτατορία του Μεταξά, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο. Παρόλο που η μουσική του Ζορμπά και το συρτάκι έχουν περάσει στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας ως παραδοσιακή μας μουσική, τη θέση αυτή δικαιωματικά κατέχει το ρεμπέτικο τραγούδι.
Keywords: Ρεμπέτικα -- Ελλάδα -- Ιστορία και κριτική; Λαϊκή μουσική -- Ελλάδα-- Ιστορία και κριτική; Τραγούδια, Ελληνικά (Σύγχρονα) -- Ελλάδα-- Ιστορία και κριτική; Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- 1920-1930; Ρεμπέτικο; Σμύρνη; Πρόσφυγες; Μετανάστευση; Σαλταδόροι; Λογοκρισία; Εμφύλιος; Ανισότητες; Παρακμή; Αναβίωση; Rebetiko; Smyrna; Refugees; Immigration; Jumpers; Censorship; Civil war; Inequalities; Decline; Revival