Κοινωνικά στερεότυπα και ζητήματα φύλου στη θεατρική ζωή της Ερμούπολης στο τέλος του 19ου αιώνα (1864 – 1900) – Θεατρική παράσταση Ψυχολογία Συριανού Συζύγου του Ε. Ροΐδη - Βάλβη, Αιμιλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Θέμα της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη κοινωνικών στερεοτύπων κυρίως ως προς την αναπαράσταση του γυναικείου φύλου, όπως αυτή αποτυπώνεται στην θεατρική ζωή και την θεατρική παραγωγή (δραματουργία, παραστάσεις, θεατρικοί συντελεστές) της Ερμούπολης από την ίδρυση του ιστορικού θεάτρου Απόλλων (1864) έως το τέλος του 19ου αιώνα. Τα κύρια ερευνητικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν, αφορούν στην γυναικεία καλλιτεχνική δραστηριότητα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αναπαριστούν οι θεατρικές παραστάσεις και οι δραματουργοί του τέλους του 19ου αιώνα το γυναικείο φύλο, τα πρότυπα και στερεοτυπικά χαρακτηριστικά που του αποδίδουν και τέλος, το κατά πόσο οι έμφυλες εικόνες οι οποίες προβάλλονται, λειτουργούν ενισχυτικά για τις ίδιες τις γυναίκες σε μια προοπτική χειραφέτησης. Η θεατρολογική έρευνα θα αποτελέσει το θεωρητικό υπόβαθρο της πρακτικής εφαρμογής της εργασίας στο καλλιτεχνικό της μέρος - τη θεατρική απόδοση της νουβέλας του Ε. Ροΐδη Ψυχολογία Συριανού Συζύγου . Τέλος η μεταπτυχιακή εργασία στο σύνολό της εντάσσεται στον τομέα της επιστημονικής έρευνας practice as research.
Keywords: Γυναικείο φύλο; Θέατρο και κοινωνία; Κοινωνικά πρότυπα; Στερεότυπα φύλου; Ερμούπολη; Ροϊδης; Θέατρο, γυναικείο φύλο, Ερμούπολη, Ροΐδης, Ψυχολογία Συριανού Συζύγου.