Ιστορική Εξέλιξη Ελληνοτουρκικών Σχέσεων (από το 1974 ως το 1980) - Μπαζακούλας, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Από το 1974 και μετά, το βασικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν οι συνεχείς προκλήσεις και διεκδικήσεις από την τουρκική πλευρά. Οι σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα, όσον αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική, πάντα ήταν ένα από τα πρωταρχικά θέματα των ηγετών της Ελλάδος. Η πραγματικότητα είναι ότι οι σχέσεις των δύο κλονίζονται συνεχώς, ακόμη και μέχρι τις μέρες μας, με την ιδιαίτερη επιθετική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία. (www.mfa.gr) Oι εντάσεις αυτές κλιμακώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και σε κάθε χρονική περίοδο η Ελλάδα είχε ειδικά θέματα να αντιμετωπίσει με το γειτονικό κράτος. Σε κάθε περίοδο, άλλωστε, οι σχέσεις μεταβάλλονταν, ανάλογα και με τους γενικότερους παράγοντες, σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο, αλλά και από τα διεθνή δρώμενα. Στην παρούσα εργασία αναλύουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από το 1974, κάνοντας πρώτα μια μικρή ιστορική αναδρομή, μέχρι και το 1980, μια ιδιαίτερη περίοδο, που άλλαξε αρκετά τα δεδομένα μεταξύ των δύο χωρών.
Historical Development of Greek-Turkish Relations (from 1974 to 1980)
Keywords: Ελλάδα--Εξωτερικές σχέσεις--Τουρκία; Τουρκία--Εξωτερικές σχέσεις--Ελλάδα; Ελλάδα--Εξωτερικές σχέσεις; Ελληνοτουρκικές σχέσεις; Εξωτερική πολιτική Κωνσταντίνος Καραμανλής