Η επίδραση των e-games στην κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών με Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού (ΔΦΑ) - Φιλιππή, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών έχει εισβάλει στις περισσότερες πτυχές της ζωής του ανθρώπου του 21ου αιώνα. Η μάθηση μέσω των ψηφιακών παιχνιδιών θεωρείται το μαθησιακό ρεύμα του μέλλοντος. Τα ψηφιακά παιχνίδια δεν είναι απλά ένα βοηθητικό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού, αλλά το κέντρο της μαθησιακής διαδικασίας. Η τρέχουσα έρευνα στόχευε στον εντοπισμό της αποτελεσματικότητας των e-games σε παιδιά με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΦΑ) και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη και βελτίωση των κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων, τη μείωση των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών και την ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση αυτών. Η έρευνα είχε ως υποκείμενα επιστημονικούς κλάδους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, όπως και γονείς παιδιών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Για τη διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις στους προαναφερόμενους συμμετέχοντες σχετικά με την επίδρααη των e-games στην κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα e-games μπορούν να βελτιώσουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με διαταραχές στου φάσματος του αυτισμού αν και στη δημόσια εκπαίδευση δεν είναι τόσο διαδεδομένη η χρήση των ψηφιακών παιχνιδιών.
The effect of e-games on the social integration of children with Autism Spectrum Disorders (ASD)
Keywords: Αυτιστικά παιδιά; Βιντεοπαιχνίδια - Κοινωνικές απόψεις; Βιντεοπαιχνίδια - Ψυχολογικές απόψεις; Bιντεοπαιχνίδια στην εκπαίδευση; Ηλεκτρονικός αθλητισμός; Ηλεκτρονικά παιχνίδια; Διαταραχές αυτιστικού φάσματος; Autism in children; Video games - Social aspects; Video games - Psychological aspects; Video games in education; Esports; Electronic games; Autism spectrum disorders; Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού; Εκπαίδευση; Κοινωνικές Δεξιότητες; E-sports; E-games; Autism Spectrum Disorder (ASD); Education; Social skills; E-sports; E-games