Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η παρουσία τους στην οικονομική κρίση - Αργυροπούλου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει θέμα την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις συνιστώσες που προωθούν τη δράση τους μέσα από τη δημιουργία επιχειρήσεων. Σκοπός της εργασίας είναι να κάνει μια εισαγωγή στα θέματα της κοινωνικής οικονομίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και γενικά της κοινωνικής ευθύνης που αναλαμβάνουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις στις μέρες μας και που συμμετέχει μεγάλη μερίδα των πολιτών. Σαν αποτέλεσμα με το πέρας της εργασίας είναι η κατανόηση των εννοιών αυτών και της σημαντικότητας του τρίτου τομέα που έχει εισχωρήσει στην καθημερινή μας ζωή προκειμένου να την κάνει καλύτερη και να ενισχύσει την ποιότητά της. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται για να επιτύχουν την προσφορά ενός καλύτερου και ποιοτικότερου επιπέδου ζωής σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η συμμετοχή τόσο των άνεργων κατοίκων όσο και των εθελοντών που επιθυμούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους είναι σημαντική και δείχνει πως ακόμα και σε δύσκολες περιόδους κρίσης η ανθρώπινη αλληλεγγύη και συμπαράσταση ενώνει τους πολίτες και δημιουργεί τάσεις εμψύχωσης και στήριξης.
Keywords: Επιχειρήσεις; Επιχειρηματικότητα; Συνεταιρισμοί; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνική επιχειρηματικότητα; Συνεταιρισμοί