Κοινωνική Οικονομία - Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής στα πλαίσια της Ελληνικής διακυβέρνησης - Ξυγκάκη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία μελετά τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Κοινωνική Οικονομία, ως πλαίσιο κατευθυντηρίων που δίνει έμφαση στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, τη βελτίωση προβολής της Κοινωνικής Οικονομίας και του νομικού περιβάλλοντος που τη διέπει, στην Ελλάδα του σήμερα. Γίνεται αναφορά στις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και στα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Αναλύονται οι εθνικές πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που διενεργήθηκαν προς αυτή τη κατεύθυνση. Περιγράφεται το θεσμικό πλαίσιο καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Τέλος εξάγονται συμπεράσματα και παρατίθενται μερικά από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εφαρμογής της πολιτικής καθώς επίσης εκτιμήσεις για τις παρατηρούμενες τάσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη του τομέα. Για την συγγραφή της χρησιμοποιήθηκε ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία, επίσημα κείμενα και νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελληνική νομοθεσία και μελέτες σχετικά με την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει επί το πλείστον τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Θεσπίστηκαν νόμοι που διευρύνουν το θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ο τομέας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με απώτερο σκοπό την αύξηση των κοινωνικών επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας, δρομολογήθηκαν δράσεις που στηρίζονται στα ΕΔΕΤ και δράσεις που αφορούν στην προβολή του τομέα. Έχοντας τεθεί οι προϋποθέσεις, έμφαση προτείνεται να δοθεί στο παράγοντα εκπαίδευση που θα διαμορφώσει την αναγκαία κουλτούρα που θα προασπίσει και θα αναπτύξει εν γένει το τομέα.
Social Economy – Integration of the European strategy in the context of the Hellenic governance
Keywords: Επιχειρηματικότητα; Στρατηγικός σχεδιασμός--Διοίκηση και οργάνωση; Επιχειρήσεις--Διοίκηση και οργάνωση; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνική επιχειρηματικότητα; Κοινωνική συνοχή; Κοινωνικές επιχειρήσεις; Κοινωνική ένταξη