Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειων σε φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. - Συκά, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Εισαγωγή: Οι φοιτητές ανήκουν στις ομάδες εκείνες του πληθυσμού, που δεν ακολουθούν ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, αλλά, αντίθετα, υιοθετούν μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως κατανάλωση οινοπνεύματος, κάπνισμα και μειωμένη σωματική άσκηση. Σκοπός: Η εκτίμηση και η γνώση των διατροφικών συνηθειών, φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Υλικό – Μέθοδος: Ως περίπτωση μελέτης επιλέχτηκαν, τα τμήματα Φιλολογίας, Αρχαιολογίας, Νοσηλευτικής, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, όπου, μέσα από αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα (250) φοιτητών/φοιτητριών, εκτιμήθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες. Ο σχεδιασμός ήταν διερευνητικός, περιγραφικός. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η παρούσα μελέτη, διενεργήθηκε αρχικά μία περιγραφική βιβλιογραφική αναζήτηση. Για τη συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα, μέσω ερωτηματολογίων των (41) ερωτήσεων. Το δείγμα αποτέλεσαν (250) φοιτητές/φοιτήτριες, που φοιτούσαν στα παραπάνω αναφερθέντα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, κατά το διάστημα 20/9/2013 έως 10/11/2013 (Ν=250). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο IBM – SPSS Statistics v.21.0, έκδοση για Windows και χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή της στατιστικής δοκιμασίας x2-test. Η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο επίπεδο (p<0,05). Αποτελέσματα: Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι το 50% του δείγματος δεν καταναλώνει μεσημεριανό και δεκατιανό κάθε μέρα, αντίθετα καταναλώνει βραδινό κάθε μέρα. Διαπιστώθηκε αυξημένη η κατανάλωση μπύρας και κόκκινου κρέατος αλλά όχι άπαχου, με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης ψαριών, μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λιπαρά, οσπρίων (εκτός από φακές), ζεστών δημητριακών, καθώς επίσης και αυξημένη κατανάλωση γλυκών παγωτών και μπισκότων. Επίσης η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών βρέθηκε σε μειωμένη κατανάλωση και με συχνότητα 2-3 φορές το μήνα. Συμπερασματικά φαίνεται σύμφωνα με τις απαντήσεις του συνόλου του δείγματος, ότι οι φοιτήτριες/φοιτητές ακολουθούν, ως επί το πλείστον ανθυγιεινές συμπεριφορές υγείας και ποσοστό 48% επιλέγει πλέον να καταναλώνει τρόφιμα κάτω από την επιρροή της οικονομικής κρίσης με βάση τη τιμή τους. Επίλογος: Συνήθως στις νεαρές ηλικίες η πρόχειρη τροφή θεωρείται πιο ελκυστική, γιατί αποτελεί μια γρήγορη και φθηνή λύση, ενώ είναι και αποδεκτή από τους συνομήλικους φοιτητές. Αξιοσημείωτο είναι το ότι αυτή η διατροφική συμπεριφορά σχετίζεται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των γονέων αλλά και με τις συνήθειες που έχει πάρει ο φοιτητής από το οικογενειακό του περιβάλλον.
Keywords: Διατροφικές συνήθειες; Φοιτητές; Οικονομικές κρίσεις; Παχυσαρκία; Food habits; Studens; Financial crises; Obesity; Διατροφικές συνήθειες; Φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; ΑΤΕΙ Πελοποννήσου; Οικονομική κρίση; Παχυσαρκία; Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).; Eating habits; Higher education students; University of Peloponnese; ATEI Peloponnese; Economic Crisis; Obesity; Body Mass Index (BMI) .