Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στη διαμόρφωση της στρατηγικής μάρκετινγκ των ελληνικών επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου (Π.Α.Ε.), η περίπτωση των Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Τζαβιδόπουλος, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η οικονομική κρίση, από το 2008 και έπειτα, επιδρά σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας κοινωνίας και αγοράς. Ιδιαίτερα στην αγορά του αθλητισμού, η οποία χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης με κυρίαρχη τάση τη γεωγραφική εξάπλωση της αθλητικής οικονομίας, η κρίση συνέβαλε στην αλλαγή των δεδομένων παγκοσμίως και στην αναπροσαρμογή των χαρακτηριστικών της παγκόσμιας αθλητικής βιομηχανίας. Το αθλητικό προϊόν (sports brand) επηρεάζεται καταλυτικά από το φαινόμενο της κρίσης και τα στελέχη της αθλητικής βιομηχανίας καταφεύγουν όλο και περισσότερο τόσο στις βασικές θεωρίες των sports economics, όσο και στις σύγχρονες τάσεις της οικονομικής επιστήμης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του φαινομένου. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου η οικονομική κρίση επέδρασε καταλυτικά στην κοινωνία και στην αγορά, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών μάρκετινγκ για τους αθλητικούς φορείς και οργανισμούς καθίσταται μία σημαντική πρόκληση. Η πρόκληση αυτή αφορά όλα τα στελέχη της αθλητικής αγοράς που πλέον οφείλουν να εστιάσουν, εκτός από τις αρνητικές προεκτάσεις της κρίσης και στις εν δυνάμει θετικές επιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από αυτήν. Ειδικά το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο χαρακτηρίζεται από καίρια δομικά προβλήματα όπως η βία, η διαφθορά και η κακή οικονομική διαχείριση, αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, με κυρίαρχα τη δραματική μείωση στις δαπάνες βελτίωσης των ποδοσφαιρικών υποδομών, τη συρρίκνωση των χορηγιών και των εσόδων γενικότερα και την πτώση της ανταγωνιστικότητας.
The effect of the economical crisis in the formulation of the marketing strategy of Greek professional football clubs:The case of Olymbiakos and Panathinaikos clubs
Keywords: Οικονομική κρίση; Ελληνικό ποδόσφαιρο; Στρατηγική μάρκετινγκ; Economic crisis; Greek Football; Marketing strategy