Η παρακίνηση των υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα: Η μελέτη περίπτωσης του Δήμου Κορινθίων. - Μπαρμπαρούση, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Εισαγωγή: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και η οικονομική αστάθεια που δοκιμάζει τα κράτη και τις επιχειρήσεις, επέτειναν τον ανταγωνισμό και την ανάγκη για επωφελείς προτάσεις, που θα προσφέρουν καλύτερη παραγωγή και απόδοση. Δόθηκε έτσι μεγαλύτερη έμφαση στο εργατικό δυναμικό, καθώς, για κάθε επιχείρηση ή δημόσιο οργανισμό, οι εργαζόμενοι, με την απόδοσή τους, μπορούν αναμφισβήτητα να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα επίτευξης των στόχων. Οι έννοιες της «παρακίνησης» και της «εργασιακής ικανοποίησης», καθώς και τα ζητήματα που αφορούν σε αυτές απασχολούν διαχρονικά την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση όμως, τελευταία αποτελούν αντικείμενο έντονου προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων, εξετάζοντας αφενός την ύπαρξή τους ή όχι, αφετέρου τις προϋποθέσεις που δύνανται να τις προωθήσουν. Σκοπός και στόχοι: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των παραγόντων παρακίνησης των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα των εργαζομένων στον δήμο Κορινθίων. Επιμέρους στόχοι είναι η ανάδειξη των χαρακτηριστικών που σχετίζονται τόσο με την παρακίνηση όσο και με την ικανοποίηση των εργαζομένων. Υλικό και μέθοδος: Η παρούσα αποτελεί μια περιγραφική μελέτη και για την υλοποίηση της έγινε χρήση ερωτηματολογίου. Συλλέχθηκαν συνολικά 130 ερωτηματολόγια από εργαζόμενους των 8 διευθύνσεων του δήμου Κορινθίων. Αποτελέσματα: Σχεδόν όλοι οι παράγοντες που μελετήθηκαν είναι σημαντικοί για την παρακίνηση των εργαζομένων. Ξεχωρίζουν η αναγνώριση της προσπάθειας, το αντικείμενο της εργασίας, η ευθύνη – υπευθυνότητα και η επίτευξη των στόχων. Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται να σχετίζονται με δημογραφικά και εργασιακά χαρακτηριστικά. Η ικανοποίηση επίσης καταγράφηκε σε υψηλά επίπεδα. Συμπεράσματα: Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι παράγοντες ικανοποίησης των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς, με ζητήματα που στο παρελθόν θεωρούνταν σημαντικά όπως ο μισθός ή η προαγωγή να βρίσκονται πλέον χαμηλά στην αντίληψη των εργαζομένων για την παρακίνηση τους.
Μ.Δ.Ε. 340
Keywords: Παρακίνηση; Εργασιακή ικανοποίηση; Δημόσια Διοίκηση; Δήμος Κορινθίων