Ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και η λειτουργιά των κέντρων κοινότητας. κατά πόσο συντελούν στην άνοδο του βιοτικού επίπεδου και τη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων - Θωμαϊδου, Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τα «Κέντρα Κοινότητας», τη νεοσύστατη αυτή δομή που θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21 Α΄/21.02.2016) και με την ΚΥΑ με Α.Π. Δ23/ΟΙΚ. 14435/1135/29.03.2016 που ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας τους. Καθώς όμως ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας δεν επιτρέπει την εις βάθος ανάλυση επιλέχθηκε ο περιορισμός του θέματος της πτυχιακής σε μία μελέτη-περίπτωση αυτή του «Κέντρου Κοινότητας Δ. Παγγαίου». Πρόκειται για μία νέα δράση με καινοτόμα χαρακτηριστικά που λειτουργεί ως δομή συμπληρωματική της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παγγαίου. Το «Κέντρο Κοινότητας Δ. Παγγαίου» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. Επίσης επιχειρεί την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την α) υποδοχή-ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών για την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), β) τη διασύνδεση των πολιτών με τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης και γ) την παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων. Στόχος της παρούσας ανάλυσης είναι να διερευνηθεί αν τα ΚΚ επιτυγχάνουν και σε ποιο βαθμό τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Να εντοπισθούν προβλήματα, δυσλειτουργίες, παθογένειες, να διεξαχθούν συμπεράσματα, να διατυπωθούν προτάσεις βελτίωσης και ενδεχομένως να γίνει πρόβλεψη σχετικά με τη βιωσιμότητα τους.
Τhe role, responsibilities and function of the community centers. Ηow much they contribute to the improvement of the standard of living and to the assurance of the societal inclusion of beneficiaries
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική ένταξη; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Κοινότητα; Καλλικράτης