Ηγεσία και στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοκρατικού σχολείου - Διερεύνηση των απόψεων των διευθυντών των ΕΠΑ.Λ. - Μουρατίδου, Βασιλική Κ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία είναι μία εμπειρική έρευνα που αφορά στις στάσεις και στις αντιλήψεις των διευθυντών σε 15 επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), αναφορικά με τις δράσεις τους για την μείωση της σχολικής αποτυχίας. Η έρευνα διεξήχθη με την μορφή των ημι-δομημένων συνεντεύξεων τον Οκτώβριο του 2017, σε 13 ημερήσια και 2 εσπερινά ΕΠΑ.Λ., στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου. Μελετήθηκε το ενδεικνυόμενο στυλ ηγεσίας, η εκπαιδευτική πολιτική καθώς και οι στρατηγικές που μπορούν να υλοποιηθούν για το θέμα αυτό. Παράλληλα προτάθηκαν λύσεις για την αντιμετώπισή της, ούτως ώστε να βελτιστοποιηθούν οι επιδόσεις των μαθητών και να μειωθεί κατά συνέπεια η σχολική εγκατάλειψη και η μαθητική διαρροή.
Αριθμός Εισαγωγής: 012216-012217 cd
Keywords: Σχολική αποτυχία; Σχολική διοίκηση και οργάνωση; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα