Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας - Αναστασίου, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων των τριών μεγαλύτερων ιδιωτικών μαιευτηρίων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, των ΙΑΣΩ, ΜΗΤΕΡΑ και ΡΕΑ. Βασικός της στόχος είναι η διερεύνηση της επίδρασης της πανδημίας COVID-19 στις οικονομικές τους επιδόσεις και η αξιολόγηση της γενικής χρηματοοικονομικής τους κατάστασης. Η περίοδος μελέτης καλύπτει τα έτη 2018-2022, επιτρέποντας τη σύγκριση πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με χρήση επιλεγμένων αριθμοδεικτών, οι οποίοι καλύπτουν τα πεδία της Ρευστότητας, Δραστηριότητας, Αποδοτικότητας και Διάρθρωσης Κεφαλαίων. Η εργασία έχει δομηθεί σε έξη κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το θέμα, οι στόχοι και η σημασία της μελέτης. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις και οι τρόπους ανάλυσής τους. Στη συνέχεια, το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στους αριθμοδείκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί και στον τρόπο υπολογισμού τους και στο τέταρτο κεφάλαιο παρέχονται οι κυριότερες πληροφορίες για τα εξεταζόμενα μαιευτήρια. Έπειτα, στο πέμπτο κεφάλαιο που ακολουθεί, παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης που προηγήθηκε. Στο έκτο, και τελευταίο, κεφάλαιο συνοψίζονται τα βασικότερα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα τρία μαιευτήρια παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στην αντίδρασή τους στην πανδημία. Η εργασία καταλήγει σε συμπεράσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση στρατηγικών για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.
Financial analysis of the private sector in healthcare services
Μ.Δ.Ε. 93
Keywords: Υπηρεσίες υγείας -- Ελλάδα; Υπηρεσίες υγείας, Ιδιωτικές; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); COVID 19 -- Πανδημία, 2020; Αριθμοδείκτες; Xρηματοοικονομική ανάλυση; Iδιωτικά μαιευτήρια; Πανδημία; Ratios; Financial analysis; Private maternity hospitals; Pandemic