Αθλητικο-τουριστικές εκδηλώσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Κουτσούκου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η διοργάνωση αθλητικο-τουριστικών εκδηλώσεων γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα και αποτελεί ένα μοχλό προώθησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Στην Ελλάδα, παρά τις ευνοϊκές γεωπολιτικές και κλιματικές συνθήκες, ο αθλητικός τουρισμός δεν έχει προβληθεί επαρκώς, αν και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από αυτόν είναι αδιαμφισβήτητα σε περιφερειακό επίπεδο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και των προβλημάτων που σχετίζονται με την προώθηση του αθλητικού τουρισμού μέσω διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, εξετάζοντας τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ποιοτικής έρευνας που υλοποιήθηκε, εντοπίζονται σαφείς ανεκμετάλλευτες δυνατότητες ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι η συνδρομή της Πολιτείας και άλλων φορέων κρίνεται ανεπαρκής. Η αποτελεσματική προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος μπορεί να επιτευχθεί μέσω συντονισμένων ενεργειών στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης τουριστικής στρατηγικής, η οποία θα συνδυάζει πρωτοβουλίες ανάπτυξης διάφορων μορφών εναλλακτικού τουρισμού και παράλληλα θα προωθεί την επίλυση κρίσιμης σημασίας προβλημάτων που σχετίζονται με τις αθλητικές υποδομές και τις τουριστικές εγκαταστάσεις.
Sport – tourism events in the Region of Peloponnese
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Αθλητισμός και τουρισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Sports and tourism; Sports and tourism - Management; Αθλητικός τουρισμός; Αθλητικές εκδηλώσεις; Εναλλακτικός τουρισμός; Περιφερειακή ανάπτυξη; Sports tourism; Sports events; Alternative tourism; Regional development