Τεχνικές ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, με έμφαση στη λεκτική επικοινωνία, σε μαθητή με μυϊκή δυστροφία Duchenne και ψυχοκινητική καθυστέρηση - Μπίκα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι οι τεχνικές ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων με έμφαση στη λεκτική επικοινωνία σε παιδί με Μυϊκή Δυστροφία Duchenne και ψυχοκινητική καθυστέρηση. Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με την εφαρμογή ενός Στοχευμένου, Ατομικού, Δομημένου, Ενταξιακού, Προγράμματος, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ). Η μεθοδολογία της έρευνας είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Ένας μαθητής με Μυϊκή Δυστροφία Duchenne και ψυχοκινητική καθυστέρηση (αγόρι, 12 ετών) αποτέλεσε τον πυρήνα της ομάδας στόχου καθώς και ενήλικες (εκπαιδευτικοί κυρίως) που έρχονται σε επαφή μαζί του. Η συλλογή των ποιοτικών δεδομένων έγινε μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης (άτυπη παιδαγωγική αξιολόγηση, Λίστες Ελέγχου Βασικών δεξιοτήτων, συνεντεύξεις, πειραματικά πρωτόκολλα) μετά από 155 ώρες συμμετοχικής παρακολούθησης στην ίδια τάξη με το μαθητή. Επιπλέον τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της διάθεσης ενός σύντομου ερωτηματολογίου σε ενήλικες (13 άτομα), που εμπλέκονται με τον μαθητή της μελέτης περίπτωσης. Στα αποτελέσματα της έρευνας η πρώτη υπόθεση, αν δηλαδή οι τεχνικές ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων προάγουν την αυτονομία του μαθητή, αποδείχθηκε μερικώς. Η δεύτερη υπόθεση, αν οι τεχνικές ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων που περιγράφονται στο ΣΑΔΕΠΕΑΕ προάγουν την ένταξή του στην κοινότητα επίσης αποδείχθηκε μερικώς και η τρίτη, αν ο μαθητής με μυϊκή δυστροφία Duchenne και ψυχοκινητική καθυστέρηση υποστηρίζεται αποτελεσματικά με το ΣΑΔΕΠΕΑΕ με έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, αποδείχθηκε πλήρως.
Techniche di sviluppo delle abilita sociali, con particolare attezione alle comunicazione verbale, per studente con la distrofia muscolare Duchenne e ritardo (psico)motorio
Techniques of social skills development, with emphasis on verbal communication, in student with muscular dystrophy Duchenne and (psycho)motor retardation
Keywords: Μυϊκή δυστροφία Duchenne; Ψυχοκινητικές διαταραχές στα παιδιά – Ασθενείς – Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ειδική εκπαίδευση -- Γλωσσικές τέχνες; Μυϊκή δυστροφία Duchenne; Λεκτική επικοινωνία; Κοινωνικές δεξιότητες - κατανόηση ορίων