Ο ρόλος της ηγεσίας του σχολείου στην προώθηση της ισότητας και της δημοκρατίας στο σχολικό περιβάλλον - Μαργαριτόπουλος, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως αντικείμενό της τη διερεύνηση του ρόλου του σχολικού διευθυντή-ηγέτη στην προαγωγή της δημοκρατίας και της ισότητας στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο. Στόχος είναι η ανάδειξη του προτύπου σχολικής ηγεσίας που διασφαλίζει αυθεντικά δημοκρατική εκπαίδευση, η οποία σύμφωνα με την έρευνα, συμβάλλει στη διάπλαση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και ενεργών πολιτικών υποκειμένων. Το θέμα της διευθυντικής σχολικής ηγεσίας προσεγγίσθηκε μέσα από τις περιγραφές των αυτοαναφορικών εμπειριών 12 εκπαιδευτικών -4 διευθυντών και 8 καθηγητών Γυμνασίου διαφορετικών ειδικοτήτων- με την αξιοποίηση ποιοτικής μεθόδου έρευνας, βασισμένης στην φαινομενολογική ερμηνευτική ανάλυση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με οργανωσιακούς όρους η δημοκρατική σχολική ηγεσία αρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, στην αποκέντρωση της εξουσίας στο σχολικό περιβάλλον η οποία εφαρμόζεται μέσω της υιοθέτησης συλλογικής διοίκησης στη βάση της λήψης συμμετοχικών αποφάσεων και της ισότιμης κατανομής αρμοδιοτήτων σε όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό. Δεύτερον, στη δημιουργία συμπληρωματικών σχέσεων με τους εκπαιδευτικούς, θεμελιωμένων στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη. Τρίτον, στην οικοδόμηση «ανοιχτού» σχολικού κλίματος και συνεργατικής σχολικής κουλτούρας, βασισμένων στο υψηλό επαγγελματικό ήθος και την ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της αυθεντικής αποστολής του δημοκρατικού σχολείου.
Αριθμός Εισαγωγής: 012513 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Δημοκρατία και εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κοινωνία -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία; Προώθηση ισότητας- δημοκρατίας; Στυλ ηγεσίας; Σχολική κουλτούρα; Σχέσεις ηγέτη-ομάδας του; Education leadership; Equality-democracy promotion; Leadership style; School culture; Leader-team relationship