Ανάπτυξη και Ενδυνάμωση του Ανθρώπινου Δυναμικού σε μικρές επιχειρήσεις - Γκούνα, Γεωργία - Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η διερεύνηση του βαθμού εφαρμογής της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική διοίκηση και λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων. Ακόμη, εξετάστηκε η συσχέτιση μεταξύ της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού που χρησιμοποιούν οι μικρές επιχειρήσεις και της επιχειρησιακής τους επίδοσης( ικανοποίηση με τα Κέρδη, την Απόδοση της επένδυσης, Έσοδα, Μερίδιο αγοράς). Το Δείγμα της Έρευνας ήταν μικρές επιχειρήσεις στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας. Από τις δεκατρείς εταιρίες που ερωτήθηκαν, δέχτηκαν να συμμετέχουν στην έρευνα οι εννέα (143 συμμετέχοντες). Τα ερευνητικά ερωτήματα της εργασίας ήταν τα εξής: α) Σε ποιο βαθμό χρησιμοποιείται η διαδικασία της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού στις μικρές επιχειρήσεις, β) Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των παραγόντων της ενδυνάμωσης και της επιχειρησιακής επίδοσης των επιχειρήσεων; Πραγματοποιήθηκαν στατιστικές αναλύσεις περιγραφικής στατιστικής και συσχέτιση Spearman, χρησιμοποιώντας το στατιστικό πακέτο για κοινωνικές επιστήμες (SPSS v. 22). Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οι μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την ενδυνάμωσης σε μέτριο βαθμό. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των παραγόντων της ενδυνάμωσης και ης επιχειρησιακής επίδοσης των μικρών επιχειρήσεων.
Empowerment and Development of Human Resources in small enterprises
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού; Επιχειρησιακή επίδοση; Μικρές επιχειρήσεις; Ανθρώπινοι πόροι