Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα - Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Από το τέλος του 19ου αιώνα αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, που έχει επικρατήσει να λέγεται "ανθρωπογενής συνιστώσα της κλιματικής αλλαγής". Η ανοδική τάση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας θα συνεχιστεί και κατά τον 21ο αιώνα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας. Επίσης θα αυξηθεί και ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Η κλιματική αλλαγή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα υδατικά αποθέματα, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες, στη γεωργία, στον τουρισμό, στην υγεία. Στη συνέχεια αναφερόμαστε στα οικονομικά της κλιματικής μεταβολής στην Ελλάδα, στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου θέματος και την αβεβαιότητα για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών της. Η κλιματική αλλαγή όμως απαιτεί πολιτικές για την αντιμετώπισή της και πολιτικές προσαρμογής. Ο στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη οικονομιών χαμηλών εκπομπών ρύπων. Επιβάλλονται αλλαγές τόσο στην κατανάλωση όσο και την παραγωγή ενέργειας, εφόσον ο ενεργειακός τομέας ευθύνεται για το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός τόσο μέτρων προσαρμογής όσο και μέτρων μείωσης των εκπομπών αερίων στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας μετριασμού με αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Μ.Δ.Ε. 17
Keywords: Κλιματικές μεταβολές -- Οικονομικές απόψεις; Κλιματική αλλαγή; Οικονομικές επιπτώσεις; Ελλάδα; Κλίμα; Ακραία καιρικά φαινόμενα