Η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση ως φορέας παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη δια βίου μάθηση - Λοκόση, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Στη παρούσα μελέτη επιχειρείται η αποτύπωση, ανάλυση και ερμηνεία των πλαισίων, δράσεων και πολιτικών για την σύσταση και λειτουργία της δομής δια βίου μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) στη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Το είδος της έρευνας που επιλέχθηκε ήταν η ποιοτική μέθοδος συλλογής στοιχείων για τη διερεύνηση και καταγραφή των προσωπικών θέσεων και στάσεων των διαφορετικών υποκειμένων (Υπεύθυνοι Οργάνωσης/ Εκπαίδευσης Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Αυτοδιοικητικών αιρετών) σχετικά με το πώς πραγματώνεται η εθνική πολιτική δια βίου εκπαίδευσης/μάθησης στους δήμους της χώρας. Η χαρτογράφηση του πεδίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε από το δείγμα μας (72 δήμοι από την ηλεκτρονική έρευνα και 9 δήμοι από την ποιοτική έρευνα) αναδεικνύει μια σειρά ασαφών και ρευστών καταστάσεων σχετικά με το ρόλο των δήμων, τις υλοποιούμενες δράσεις, τη φύση των παρεχόμενων προγραμμάτων, και τέλος τις διαφορές μεταξύ των δήμων στις περιφέρειες της χώρας αλλά και ανάμεσα στους δήμους της ίδιας περιφέρειας (ενδοτοπικές διαφορές) ως προς το μοντέλο διοίκησης. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να επιδείξει σημαντικές παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και δυνατότητες χάραξης στρατηγικών πολιτικών επιλογών στο πλαίσιο της υλοποίησης πολιτικών δια βίου μάθησης για τη συσχέτιση κρίσιμων συνιστωσών που αφορούν τη κατάρτιση, την απασχολησιμότητα και την ενσωμάτωση των κρίσιμων ομάδων πληθυσμού στο τοπικό επίπεδο. Αν και δρα υπό τον έλεγχο του κεντρικού κράτους, η δυναμική της περιφερειοποιημένης πολιτικής της Τ.Α διαμορφώνει ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο, εν δυνάμει ευέλικτες προνοιακές δομές και μια διαφορετική αντίληψη στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής, στοιχεία τα οποία βρίσκονται στον βασικό άξονα διερεύνησης της παρούσας δουλειάς. Τέλος, η δια βίου μάθηση στους δήμους είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, το περιβάλλον της δια βίου απεικονίζεται ρευστό, φαίνεται όμως σε γενικότερες γραμμές να διαγράφει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προδιαγραφές για τη μετατροπή των ΚΔΒΜ σε ενεργά κέντρα παροχής επικαιροποιημένης και σύγχρονης γνώσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 010875-010876 cd
Keywords: Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα