Η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στο Ελληνικό Κράτος (1864): Αφετηρίες και Πρωταγωνιστές - Παπαπουλίδης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα το 1864 ήταν αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας που περιλάμβανε την επιρροή τοπικών ηγετών, οι οποίοι καλλιέργησαν εθνικιστικά αισθήματα, τη διαχείριση των Βρετανών αξιωματούχων και τη συμβολή διεθνών πολιτικών στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Η ένωση ενίσχυσε το ελληνικό κράτος, προωθώντας την εθνική ενότητα και την πολιτιστική αναβίωση, ενώ παράλληλα διατήρησε τη μοναδική περιφερειακή ταυτότητα των νησιών. Παρά τις αρχικές προκλήσεις, η ενσωμάτωση οδήγησε στην ανάπτυξη και ευημερία των Ιονίων, καθιστώντας την ένωση ένα γεγονός-ορόσημο με βαθιές και διαρκείς συνέπειες.
Keywords: Επτάνησα (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Επτάνησα (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 1815-1864; Επτάνησα (Ελλάδα) -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1815-1864; Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Επτάνησα; Ιόνια νησιά; Ένωση; Συνθήκη Λονδίνου; Ελληνικό Κράτος; 1864; Ionian Islands; Union; Treaty of London; Greek State; 1864