Η επίδραση του στρες ενός αγώνα καλαθοσφαίρισης σε επιλεγμένους παράγοντες φλεγμονής και αθηροσκλήρωσης σε προπονητές καλαθοσφαίρισης - Ζέρβα, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Οι επαγγελματίες προπονητές ομάδων υψηλού επιπέδου, μέσα από τη συνεχή προσπάθεια για την επιτυχημένη απόδοση των ομάδων τους, αντιμετωπίζουν πολύπλοκες και στρεσσογόνες καταστάσεις. Το στρες στην εργασία και η επίδρασή του σε παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος, στον επαγγελματικό κλάδο των προπονητών, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνήσει την επίδραση του στρες ενός επίσημου αγώνα καλαθοσφαίρισης σε δείκτες φλεγμονής και σε παράγοντες κινδύνου αθηροσκλήρωσης, σε 27 υγιείς επαγγελματίες προπονητές καλαθοσφαίρισης υψηλού επίπεδου, ηλικίας 27-52 ετών (40.1±6.6). Πραγματοποιήθηκαν αιμοληψίες και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, 30 λεπτά πριν και 30 λεπτά μετά από επίσημους αγώνες του Ελληνικού Επαγγελματικού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης της Α1 Κατηγορίας Ανδρών. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με t-test για ζευγαρωτές μετρήσεις και για ανεξάρτητα δείγματα και με συντελεστές συσχέτισης του Pearson (r). Το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο p<.05. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι, για το σύνολο του δείγματος, μετά τον αγώνα σε σχέση με πριν, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των ουδετερόφιλων (NEU) και της απολιποπρωτεΐνης Β (Apo-B), σημαντική μείωση των λεμφοκυττάρων (LYM) και μονοκυττάρων (MON), ενώ η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση πριν και μετά τον αγώνα παρουσίασαν τιμές προϋπέρτασης. Οι συσχετίσεις κατέδειξαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση της κορτιζόλης με τις κυτοκίνες (αρνητική) και επιπλέον σημαντική συσχέτιση της κορτιζόλης με την απολιποπρωτεΐνη-B (θετική). Στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των πρώτων προπονητών και των βοηθών προπονητών παρατηρήθηκαν στις τιμές της διαστολικής πίεσης και της κορτιζόλης μετά τον αγώνα. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι το ψυχολογικό οξύ στρες του αγώνα επέφερε διαφοροποιήσεις σε δείκτες φλεγμονής και σε αθηρωματικούς παράγοντες κινδύνου.
The stress-induced effects of an official basketball game in selected inflammatory markers and atherosclerosis risk factors in professional basketball coaches
Keywords: Προπονητές (Αθλητισμός); Ασθένειες -- Αιτιολογία; Στρες; Επαγγελματίες προπονητές καλαθοσφαίρισης; Ανοσοποιητικό σύστημα; Φλεγμονή; Αθηροσκλήρωση; Κυτοκίνες; Κορτιζόλη; Παράγοντες κινδύνου