Χρηματοοικονομική Ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης - Καρανίκα, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης αποτελούν αναπτυξιακά εργαλεία των Περιφερειών που ιδρύθηκαν με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Παρά την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο ρόλος των Ταμείων στην υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας των περιφερειών, ωστόσο δεν εχουν διενεργηθεί έρευνες που να εξετάζουν τις οικονομικές καταστάσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η χρηματοοικονομική ανάλυση και σύγκριση των οικονομικών καταστάσεων τεσσάρων Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, από το 2009 έως το 2016, με σκοπό να διερευνηθεί ο τρόπος που συμπεριφέρονται χρηματοοικονομικά, καθώς και η στρατηγική που εφαρμόζει η Διοίκηση του κάθε Ταμείου σχετικά με τη διαχείριση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η μεθοδολογία στην οποία στηρίζεται η έρευνα, αφορά στη χρήση και ερμηνεία των κυριότερων αριθμοδεικτών, στη διαχρονική ανάλυση τάσης καθώς και στην ανάλυση Κοινού μεγέθους επιλεγμένων στοιχείων των οικονομικών καταστάσεων των Ταμείων. Επίσης, με τη μέθοδο της γραμμικής παλινδρόμησης, γίνεται εκτίμηση των τάσεων συγκεκριμένων μεγεθών των οικονομικών καταστάσεων των Ταμείων, για την επόμενη τριετία. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα, παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση του κάθε Ταμείου και αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω βελτιώσεις.
Financial Analysis of the Regional Development Funds’ financial statements
Keywords: Οικονομική; Περιφερειακή ανάπτυξη; Χρηματοοικονομική; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Περιφερειακά ταμεία ανάπτυξης; Οικονομικές καταστάσεις; Αριθμοδείκτες