Το ψηφιακό σχολείο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: το προφίλ του εκπαιδευτικού και η χρήση των Τ.Π.Ε. στην μαθησιακή διαδικασία. - Τζιάβας, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) έχει οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα όλους τους τομείς της ζωής μας. Οι ανάγκες προσαρμογής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας, επιτάσσουν την ένταξη των Τ.Π.Ε. σε όλα τα στάδια του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις της μόρφωσης και κατάρτισης και στις ραγδαίες εξελίξεις της αγοράς εργασίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στο ψηφιακό σχολείο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, στην χρήση των νέων τεχνολογιών μέσα στην τάξη, στις σύγχρονες πρακτικές επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών καθώς και στις στάσεις και αντιλήψεις που έχουν γι’ αυτές. Επιπλέον, στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει κατά πόσο γίνεται χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και τις δυσκολίες- προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δάσκαλοι κατά την εισαγωγή του φορητού υπολογιστή στην τάξη. Γι’ αυτό το λόγο, το ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε, καθώς και η έρευνα που διεξήχθη αναφέρονται στις γνώσεις των εκπαιδευτικών αναφορικά με τις ΤΠΕ και στα μέσα που διαθέτουν οι εκάστοτε σχολικές μονάδες προκειμένου να κάνουν αποτελεσματικότερη την διεξαγωγή του μαθήματος. Επιπλέον, αναφέρονται στον τρόπο διδασκαλίας (οργάνωση και παρουσίαση του μαθήματος) που εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στις στάσεις και αντιλήψεις τους όσον αφορά την σημερινή μορφή του σχολείου και την χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση.
The digital school in primary education: the profile of teaching and use of ICTs in the learning process.
Keywords: Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια; Ψηφιακό σχολείο; Εκπαίδευση--Ελλάδα; Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών; Ψηφιακό σχολείο; Θεωρίες μάθησης; Επιμόρφωση εκπαιδευτικών; Μοντέλα ένταξης