Δυσκολίες και περιορισμοί στη διδασκαλία γλωσσικών μαθημάτων σε μαθητές με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μελέτη περίπτωσης - Μαντά, Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα έρευνα στοχεύει στο να διερευνήσει τους παράγοντες που δυσχεραίνουν τη διδασκαλία γλωσσικών μαθημάτων σε μαθητές με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΑΔ-ΦΑ) στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην παρούσα μελέτη είναι μικτού τύπου, καθώς χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία συλλογής τόσο ποιοτικών, όσο και ποσοτικών δεδομένων. Για του σκοπούς της έρευνας διατυπώθηκαν τρεις ερευνητικές υποθέσεις. Η διερεύνηση των ερευνητικών υποθέσεων της έρευνας έγινε με τις παρακάτω ποσοτικές μεθόδους: α) μέσω ερωτηματολογίων β) μέσω ποσοτικοποιημένων καταγραφών συμπεριφοράς του μαθητή της μελέτης περίπτωσης (καταγράφηκε η συμπεριφορά να μιλά χωρίς να περιμένει τη σειρά του) και γ) μέσω αξιολόγησης κατανόησης του διδακτικού στόχου με Κοινωνικές ιστορίες. Επίσης, η διερεύνηση των ερευνητικών υποθέσεων της έρευνας έγινε με τις παρακάτω ποιοτικές μεθόδους: α) μέσω εφαρμογής και αξιολόγησης ΣΑΔΕΠΕΑΕ* β) μέσω συνεντεύξεων σε Φιλολόγους που εργάζονται με τον μαθητή της μελέτης περίπτωσης και γ) μέσω καταγραφών από τη συμμετοχική παρατήρηση της ερευνήτριας. Ως προς τους συμμετέχοντες της έρευνας, αυτοί ήταν οι εκπαιδευτικοί Φιλόλογοι που εργάζονται με τον μαθητή της μελέτης περίπτωσης, είκοσι (20) Φιλόλογοι που εργάζονται με μαθητές με ΔΑΔ-ΦΑ, ο συμμετέχων στη μελέτη περίπτωσης μαθητής, καθώς και ένας από τους συμμαθητές του που είχε συμμετοχή σε δύο από τις δραστηριότητες του προγράμματος παρέμβασης. Σχετικά με τον μαθητή, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με αυτόν, ο χρόνος απασχόλησης της ομάδας στόχου εμπεριέχεται στον χρόνο πρακτικής άσκησης της ερευνήτριας, διάρκειας 180 ωρών σε Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Α΄ βαθμίδας, ενώ για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ο χρόνος απασχόλησης ορίστηκε σε κάποια κενή ώρα τους, οπότε και συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια που τους επιδόθηκαν. Η ανωνυμία των συμμετεχόντων τηρήθηκε για όλους τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη και η τρίτη ερευνητική υπόθεση επαληθεύονται πλήρως, ενώ η δεύτερη επαληθεύεται μερικώς. Τα ποσοτικά δεδομένα αναλύθηκαν με το πρόγραμμα Microsoft Office Excel 2007. * ΣΑΔΕΠΕΑΕ = Στοχευμένο, ατομικό, δομημένο, ενταξιακό πρόγραμμα Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης
Difficoltà e limitazioni all'insegnamento dei corsi linguistici agli studenti con Disturbi dello Spettro Autistico nell' istruzione secondaria. Studio del caso
Difficulties and limitations in teaching language courses to students with Autism Spectrum Disorders in Secondary Education. A case study
Keywords: Διαταραχές αυτιστικού φάσματος στα παιδιά -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση -- Γλώσσα -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση – Γλωσσικές τέχνες -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαταραχές αυτιστικού φάσματος – Ασθενείς – Ελλάδα -- Μελέτη και διδασκαλία; Αυτιστικά παιδιά; Διαταραχές αυτιστικού φάσματος; Γλώσσα