Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός: παρουσία του μαθήματος στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και απόψεις για τον σχεδιασμό της εκ νέου ένταξής του στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. - Δεληγιάννη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η ανάγκη των σημερινών μαθητών να γνωρίσουν τον εαυτό τους, για να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά και αποτελεσματικά αργότερα στην αγορά εργασίας επιβάλλει τη διαμόρφωση και την επανένταξη του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η παροχή αυτή επιβάλλεται να μην υφίσταται μόνο στα στενά όρια της σχολικής τάξης και σε συγκεκριμένες βαθμίδες, αλλά να είναι μία μεγάλης διάρκειας διαδικασία ξεκινώντας ήδη από την πολύ μικρή ηλικία των μαθητών. Σε διεθνές επίπεδο ο επαγγελματικός προσανατολισμός αφορά την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, αφού σχετίζεται τόσο με τη μάθηση όσο και με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι στόχοι αυτοί παραπέμπουν στη δια βίου μάθηση, γι’ αυτό και πρέπει να είναι προσβάσιμη από όλες τις ηλικιακές ομάδες (Watts & Sultana, 2004). Στην εργασία αυτή επιχειρείται να διερευνηθούν μέσα από την ποσοτική έρευνα οι απόψεις των διδασκόντων σχετικά με τη σημασία του μαθήματος, αλλά και να προταθούν μέθοδοι, οι οποίες μπορούν να αναβαθμίσουν το μάθημα. Έτσι, δόθηκαν ερωτηματολόγια σε εκπαιδευτικούς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που προέρχονται από δύο συνολικά νομούς της χώρας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θεωρούν αρκετά σημαντικό το μάθημα, αν και όσοι το είχαν διδάξει δεν φαίνεται να ήταν πολύ ευχαριστημένοι από τις υπάρχουσες συνθήκες, ενώ υπήρχαν και λίγοι οι οποίοι αποδείχθηκε πως δεν πιστεύουν καθόλου στην αξία του. Πολλοί είχαν το ενδιαφέρον να ασχοληθούν μ’ αυτό, αλλά σημαντικό ήταν και το ποσοστό που το έκανε αναγκαστικά είτε για να συμπληρώσει το ωράριο του, είτε γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος πρόθυμος γι’ αυτό, διδάσκων. Από την άλλη, αυτοί που προέρχονταν από την ιδιωτική εκπαίδευση πίστευαν απόλυτα στην αξία του μαθήματος, ενώ είχαν και σημαντικές προτάσεις για την αναβάθμισή του.
Αριθμός Εισαγωγής: 012815 cd
Keywords: Επαγγελματικός προσανατολισμός -- Ελλάδα; Επαγγελματικός προσανατολισμός -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική συμβουλευτική -- Ελλάδα; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός; Συμβουλευτική; Αυτογνωσία; Αγορά εργασίας; Επανασχεδιασμός; Διεθνές και ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; School Vocational Guidance; Counseling; Self-knowledge; Labor market; Redisign; International and Greek educational system