Η Αξιολόγηση Των Σχολικών Μονάδων Ως Προς Το Εκπαιδευτικό Έργο Υπό Το Πρίσμα Της Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Κριτική Ανάλυση Των Πρακτικών Της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Αναφορικά Με Τον Νόμο 4692/2020 - Χρας, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην διερεύνηση των στόχων της αξιολόγησης του έργου των σχολικών μονάδων, όπως αυτή καθορίζεται στον Νόμο 4692/2020. Η σημαντικότητα της εργασίας διακρίνεται από τη προσπάθεια ερμηνείας του παράδοξου που εμφανίζεται σε μια σειρά προσφάτων ερευνών και αφορά την θετική, εν γενεί, αποδοχή της αξιολόγησης από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και την ταυτόχρονα, αρνητική τους διάθεση, για την προτεινόμενη αξιολόγηση. Υπό το πρίσμα των πολιτικών προσεγγίσεων και με την χρήση του εργαλείου της Κριτική Ανάλυσης Λόγου (ΚΑΛ), σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου και των προσκεκλημένων εκπαιδευτικών φορέων, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν αφορούν την διερεύνηση του σκοπού που διακρίνουν τα κόμματα και οι φορείς, το προτεινόμενο τύπο αξιολόγησης, τις πολιτικές προσεγγίσεις που έχουν ως υπόβαθρο οι τοποθετήσεις τους και τέλος, η ύπαρξη κοινών σημείων μεταξύ πολιτικών κομμάτων και εκπαιδευτικών φορέων. Τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρουν μια διάσταση σε απόψεις που αφορούν τόσο τους σκοπούς της αξιολόγησης όσο και στην πολιτική ιδεολογία. Από την μια πλευρά το προτεινόμενο νομοσχέδιο ακολουθεί Νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σε συνδυασμό με πολιτικές επηρεασμένες από το Κράτος Πρόνοιας, ενώ από την άλλη πλευρά, μεγάλο μέρος τη αντιπολίτευσης καθώς και των φορέων των εκπαιδευτικών, ακολουθούν μια κριτική βασισμένη στον Μαρξισμό. Ως προς τον προτεινόμενο τύπο αξιολόγησης, υπάρχει μια αρχική συμφωνία αναφορικά με την εσωτερική αξιολόγησης, ωστόσο, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στην εξωτερίκευση των αποτελεσμάτων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013479 cd
Keywords: Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Αξιολόγηση των -- Ελλάδα; Σχολεία -- Ελλάδα -- Αξιολόγηση; Εκπαιδευτικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Αξιολόγηση; Νόμος 4692/2020; Κριτική Ανάλυση Λόγου; Πολιτικές προσεγγίσεις; Evaluation; Law 4692/2020; Critical Discourse Analysis; Political approaches