Προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ από την Δημιουργία της ΟΝΕ(2000) έως και την σημερινή μεταναστευτική κρίση: Η πολιτική της ΕΕ και οι οικονομικές πολιτικές και Κοινωνικές επιπτώσεις - Καρνέζης, Μάριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάδειξη των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων, τα οποία απορρέουν από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και πως αυτά τα προβλήματα, δοκιμάζουν την συνοχή και το κοινό μέλλον των εταίρων της. Συγκεκριμένα, σκοπός της είναι να παράσχει καταρχάς μια τεκμηριωμένη ανάλυση γύρω από τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής στην ΕΕ και τις νεότερες εξελίξεις στο εν λόγω πεδίο καθώς και την ανάλυση του ζητήματος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που εξελίσσονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να σηκώνουν το κύριο βάρος των ρευμάτων αυτών. Κεντρικός άξονας της εργασίας και ταυτόχρονα ερευνητικό αυτής ερώτημα είναι το πως και σε ποιο βαθμό, το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών έχει επιδράσει στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη βάση αυτής της προβληματικής θα εξεταστεί κριτικά το αν το πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ωθήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να εξελιχθεί από μια οικονομική ένωση, σε μια ενιαία πολιτική οντότητα ή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αποτυχία του βασικού προτάγματος και εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η ενοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου. Προς αυτή την κατεύθυνση η παρούσα διπλωματική δομείται σε τέσσερα κεφάλαια. Στο εναρκτήριο πρώτο κεφάλαιο, εξετάζονται ζητήματα εννοιολογικής αποσαφήνισης του φαινομένου της μετανάστευσης όπως επίσης και η αποδόμηση της έννοιας στις κύριες συνιστώσες της καθώς και η ιστορική εξέλιξη του μεταναστευτικού φαινομένου. Στο δεύτερο κεφάλαιο βασικό αντικείμενο αποτελεί η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια αυτά, σε πρώτη φάση αναλύεται η θεσμική διάρθρωση της ΕΕ με τα αρμόδια αυτής όργανα για τη χάραξη και την εφαρμογή των μεταναστευτικών πολιτικών, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι ευρωπαϊκές Συνθήκες και τα Συμβούλια τα οποία ασχολήθηκαν με το μεταναστευτικό ζήτημα. Στο τρίτο κεφάλαιο, αποκαλύπτονται ορισμένες βασικές πτυχές του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά, θα αναλυθούν οι αιτίες που συνετέλεσαν στην ένταση του φαινομένου. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ειδική αναφορά στις χώρες που έχει κυρίως επηρεάσει. Καθώς οι ροές αυτές διέρχονται κυρίως από την Ελλάδα μέσω της Τουρκίας καταστώντας κατ΄αυτό τον τρόπο τις δύο γειτονικές και σύμμαχες χώρες, κλειδιά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο καταληκτικό μέρος της εργασίας θα προσεγγισθεί κριτικά το βασικό ερευνητικό ερώτημα δηλαδή το αν και κατά πόσο η αντιμετώπιση του προβλήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ωθήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να εξελιχθεί από μια οικονομική ένωση, σε μια ενιαία πολιτική οντότητα ή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αποτυχία του βασικού προτάγματος και εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η ενοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου δοκιμάζοντας τη συνοχή της για την οποία εργάστηκε τόσο σκληρά στην μεταπολεμική περίοδο έως και σήμερα.
Refugee and migration flows to the EU from the creation of EMU (2000) to the current immigration crisis: EU policy and the economic, political and social implications
Keywords: Μετανάστευση--Ευρώπη; Μετανάστες--Ευρώπη; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Μεταναστευστική πολιτική; Προσφυγικές ροές; Μεταναστευτικές ροές; Μετανάστευση; Δουβλίνο