Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση ως μέσο βελτίωσης της τάσης προς την επιχειρηματολογία σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μια έρευνα δράσης σε μαθητές της Ε΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. - Σασαρώλη, Αιμιλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα διπλωματική εργασία περιγράφει την εφαρμογή ενός προγράμματος παρέμβασης σε δεκαπέντε μαθητές της Ε΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, διερευνήθηκε αν και κατά πόσο ορισμένες ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση κατόρθωσαν να αλλάξουν τη στάση των μαθητών απέναντι σε καταστάσεις που απαιτούν τη χρήση επιχειρημάτων και αν αυξήθηκε η τάση τους να συμμετέχουν και να εμπλέκονται σε παρόμοιες καταστάσεις. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε η έρευνα δράσης, μια μικτή προσέγγιση διττού προσανατολισμού ποσοτικών και ποιοτικών τεχνικών. Η συλλογή των ποσοτικών δεδομένων βασίστηκε στο πειραματικό σχέδιο ελέγχου πριν και μετά με πειραματική ομάδα και ομάδα ελέγχου (pre-test and post-test control group design), με χορήγηση ερωτηματολογίου με την ομάδα ελέγχου να μην εκτίθεται στο πρόγραμμα παρέμβασης. Για τη συλλογή των ποιοτικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η συμμετοχική παρατήρηση και οι κλείδες συμπλήρωσης από τον κριτικό φίλο, λειτουργώντας συμπληρωματικά και επικουρικά στο ερωτηματολόγιο. Με τον τρόπο αυτό, φάνηκε η συνεχής πρόοδος και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των παιδιών ως προς τη χρήση του λόγου και την παραγωγή αξιόλογων επιχειρημάτων. Η ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων επέδειξε πως τα άτομα της πειραματικής ομάδας εμφάνισαν περισσότερη διάθεση να εμπλέκονται σε καταστάσεις που απαιτούν τη χρήση επιχειρημάτων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Επιχειρηματολογία; Επιχειρηματικός λόγος; Έρευνα δράσης; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Επιχειρηματολογία; Επιχειρηματικός λόγος; Έρευνα δράσης; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση