Διαχείριση Αλλαγής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τα Στρατηγικά Διλήμματα του Δήμου Ξάνθης - Ρόιδου, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι δημόσιοι οργανισμοί υποχρεούνται να υλοποιήσουν ουσιαστικές και συχνές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μια έντονη ανάγκη αναδιοργάνωσης στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να γίνει αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος, εξυπηρετώντας καλύτερα τους σύγχρονους Έλληνες πολίτες. Στόχος της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνήσει την υφιστάμενη κατάσταση και τις μελλοντικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο Δήμος Ξάνθης σχετικά με την στρατηγική, την τεχνολογία και το μάνατζμεντ του, στην βάση της διαχείρισης της αλλαγής, αλλά και να αποτυπώσει την αποτελεσματική καινοτομία, υφιστάμενη και μελλοντική του δήμου, στο ευρύτερο πλαίσιο της διάθεσης πόρων, τα μέσα άντλησης, σύνθεσης και αναπαραγωγής της εργασίας και της γνώση του γύρω από θέματα διαχείριση αλλαγής. Η συλλογή των πρωτογενών δεδομένων έγινε μέσω της χρήσης της μεθόδου της δομημένης συνέντευξης με το ερωτηματολόγιο του πίνακα στοχοθέτησης Stra.Tech.Man. Τα βασικά ευρήματα της έρευνα αφορούν στο ότι ο Δήμος Ξάνθης αντιμετωπίζει μειωμένη στρατηγική, τεχνολογική και διαχειριστική μετεξέλιξη, όπως και καινοτομικότητα. Από την άλλη, ο μέσος όρος στο δείκτη διαχείρισης αλλαγής παρουσιάζεται υψηλός.
Managing Change in Local Government: The Strategic Dilemmas of the Municipality of Xanthi
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Διαχείριση της αλλαγής; Τοπική αυτοδιοίκηση; Στρατηγικός σχεδιασμός; Αναδιάρθρωση στην τοπική Αυτοδιοίκηση; Δήμος Ξάνθης