Η επίδραση του μητρικού θηλασμού στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας - Παλάσκα, Ερμιόνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι οι συχνότερες διαταραχές στην παιδική ηλικία με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική, όσο και τη σωματική υγεία και η αντιμετώπισή της αποτελεί μια πρόκληση για την υγεία τον 21ο αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό επίπεδο. Δυστυχώς η χώρα μας, για ακόμα μια φορά, ανήκει στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Τα αίτια εμφάνισης και ανάπτυξης της παχυσαρκίας ποικίλουν, καθώς πρόκειται για μια σύνθετη κατάσταση με γενετικούς, περιγεννητικούς, συμπεριφοριστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι δρουν αθροιστικά. Ερευνητές προτείνουν διάφορους τρόπους για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Ένας από αυτούς είναι ο μητρικός θηλασμός του νεογνού και του βρέφους και η ενημέρωση των μητέρων για τον θηλασμό και τον πρώιμο απογαλακτισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μητρικός θηλασμός θα μπορούσε να βοηθήσει αργότερα τα παιδιά στην καλύτερη αυτορρύθμιση της ενεργειακής τους πρόσληψης.
Δ.Δ. 4
Keywords: Θηλασμός; Παιδική παχυσαρκία; Βρεφική ηλικία; Προσχολική ηλικία