Στρατηγικές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη συμπερίληψη. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής και άλλων ειδικοτήτων. - Κούτσαρη, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τις στρατηγικές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με έμφαση στις πολιτικές συμπερίληψης. Επιπλέον, διερευνώνται οι αντιλήψεις που διαμορφώνουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σχετικά με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση μαθητών με και χωρίς αναπηρία. Η μελέτη βασίζεται σε μεικτή μεθοδολογική προσέγγιση συνδυάζοντας ποσοτική και ποιοτική ανάλυση δεδομένων. Συγκεκριμένα, η ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω δομημένων ερωτηματολογίων, τα οποία διανεμήθηκαν σε δείγμα 134 εκπαιδευτικών από διάφορες σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η ποιοτική έρευνα περιλάμβανε ημιδομημένες συνεντεύξεις με 10 στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να διερευνηθούν εις βάθος οι εμπειρίες, οι προκλήσεις και οι προτάσεις τους αναφορικά με την υλοποίηση των στρατηγικών συμπερίληψης. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι στάσεις των εκπαιδευτικών δεν είναι ομοιόμορφα θετικές, αλλά επηρεάζονται από παράγοντες όπως η εμπειρία, η ειδικότητα και η επιμόρφωση. Επίσης η έρευνα έδειξε πως παρά την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου που προάγει τη συμπερίληψη, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που επηρεάζουν την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, περιορισμένη υλικοτεχνική υποδομή και ανεπαρκή προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Συνάμα, οι Διευθύνσεις ανέφεραν ότι η απουσία ενός ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των στρατηγικών συμπερίληψης δυσχεραίνει την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της συμπερίληψης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Προτείνεται η αναβάθμιση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, η ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών, η καθιέρωση ενός ενιαίου πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης των εφαρμοζόμενων στρατηγικών και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών με μετακινήσεις ειδικού συμβουλευτικού προσωπικού, γονέων και διοικητικών φορέων.
Keywords: Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή και εκπαίδευση - Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια); Άτομα με ειδικές ανάγκες - Ενσωμάτωση; Ενταξιακή εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Στάσεις; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Εκπαίδευσή των; Physical education for children with disabilities; Physical education and training - Study and teaching (Secondary); Integration of people with disabilities; Inclusive education Mainstreaming in education; Physical education teachers - Attitudes; Physical education teachers - Training of; Στάση; Στρατηγική; Αναπηρία; Συμπεριληπτική εκπαίδευση; Φυσική αγωγή; Attitude; Strategy; Disability; Inclusive education; Physical education