Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στις επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας: Μια δυναμική και αμφίδρομη σχέση προς όφελος της κοινωνίας. Το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής - Λινοξυλάκη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο θεσμός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στις επιχειρήσεις και η δυναμική σχέση που δύναται να αναπτύξει με το δημόσιο τομέα, προς όφελος της κοινωνίας αλλά και αμφότερα των εμπλεκόμενων μερών κατά την εφαρμογή της. Η φιλοσοφία της ΕΚΕ αποτελεί ένα φαινόμενο με διαχρονικά χαρακτηριστικά και ρίζες ακόμα και στην αρχαία εποχή, αν ανατρέξουμε στις χορηγίες που πραγματοποιούνταν στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και στην εν γένει εξελικτική πορεία της κοινωνικής ευθύνης μέσα από τις πολιτικο-κοινωνικές ζυμώσεις στο διάβα των αιώνων. Τι είναι αυτό που συντέλεσε στην ανάδυση και σταδιακά στην αυξανόμενη προσέλκυση του ενδιαφέροντος για την ΕΚΕ στις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών διεθνώς ; Πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος της πολιτείας στην εφαρμογή της ΕΚΕ; Μπορεί η ΕΚΕ να καταστεί ο σύνδεσμος μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου τομέα για ένα καλύτερο αύριο στην κοινωνία μας ; Τα ανωτέρω ερωτήματα διερευνώνται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εμπειρικό επίπεδο στην παρούσα μελέτη, καταδεικνύοντας εν κατακλείδι, ότι η ανάπτυξη μιας συστηματικής και οριοθετημένης σχέσης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στο πεδίο της ΕΚΕ, φαίνεται να αποτελεί αναγκαιότητα στην εφαρμογή της, με εξαιρετικά θετικό πρόσημο στην κοινωνία.
Corporate Social Responsibility in Business and Public Sector: A dynamic and reciprocal relationship for the benefit of society. The example of the Municipality of Athens in the field of social policy
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Εταιρική κοινωνική ευθύνη; Βιώσιμη ανάπτυξη; Επιχειρηματική ηθική; Δημόσιος τομέας; Τοπική Αυτοδιοίκηση