Άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής στους Ο.Τ.Α. α΄βαθμού. Μελέτη περίπτωσης άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Δοξάτου Νομού Δράμας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης - Τρούτπεγλη, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας είναι η άσκηση της Κοινωνικής Πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μελέτη περίπτωσης την κοινωνική πολιτική του Δήμου Δοξάτου του Νομού Δράμας. Βασικός σκοπός της εργασίας είναι προσπάθεια αποτίμησης της προσφοράς της άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσα από τους τοπικούς Δήμους. Συγκεκριμένα: γίνεται προσπάθεια καταγραφής και ανάλυσης της παρούσας κατάστασης, εντοπίζονται προβλήματα και ελλείψεις και θέτονται συμπεράσματα και προτάσεις για το μέλλον. Μέσω βιβλιογραφικής έρευνας και πηγών από τις υπηρεσίες του Δήμου Δοξάτου εξετάζονται τα κοινωνικά προγράμματα του Δήμου. Μέσα από την έρευνα και την καταγραφή, διαπιστώνεται ότι μολονότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της κεντρικής διοίκησης στοχεύουν στην ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε βασικό διαχειριστή των κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, η πρακτική εφαρμογή συναντά σοβαρές δυσχέρειες. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην οργάνωση και την ανεπάρκεια ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων. Τέλος μέσα από την παρούσα εργασία παρατίθενται βασικά συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Exercise of Social Policy in Local Government Case study of social policy exercise In the Municipality of Doxatos in the Prefecture of Drama Region of East Macedonia and Thrace
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας--Ελλάδα; Οικονομική κρίση; Κοινωνική πολιτική; Τοπική αυτοδιοίκηση; Κοινωνική πολιτική των Δήμων; Δήμος Δοξάτου