Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη διοίκηση και οργάνωση ανθρώπινου δυναμικού - Βασιλοπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Τα τεράστιας σημασίας τεχνολογικά επιτεύγματα είναι οι πρόποδες για όλους τους τομείς της ανθρωπότητας και πόσο μάλλον για τις επιχειρήσεις στις οποίες βασίζονται όλες οι οικονομικές και ζωτικής σημασίας δραστηριότητες της ανθρώπινης ύπαρξης. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία εξετάζει τη συνάντηση της τεχνητής νοημοσύνης με τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και τις επιπτώσεις της σε διάφορα πεδία της. Αρχικά, ερευνάται ο ρόλος της διοίκησης και της ηγεσίας στα πλαίσια της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναδεικνύοντας τις αλλαγές στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την αυτοματοποίηση των λειτουργιών και την ανάπτυξη στρατηγικών που μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του προσωπικού. Στη συνέχεια, η διαπολιτισμική επικοινωνία αναλύεται σε σχέση με την εφαρμογή της ΤΝ στη ΔΑΔ, εξετάζοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές που προκύπτουν όταν διαφορετικές πολιτισμικές προσεγγίσεις συνδυάζονται με την τεχνολογία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ηθική διάσταση της χρήσης της ΤΝ, διερευνώντας ζητήματα, όπως η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και η προστασία της ιδιωτικότητας των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της μελέτης περίπτωσης, αναλύονται οι στρατηγικές και οι πρακτικές ενσωμάτωσης της ΤΝ στην ΔΑΔ από κορυφαίες του είδους πολυεθνικές εταιρείες, όπως η IBM, η Microsoft, η Deloitte και η Unilever. Μέσα από αυτές τις περιπτώσεις, αναδεικνύονται τα οφέλη, οι προκλήσεις και οι ηθικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί κατά την ενσωμάτωση της ΤΝ. Η εργασία συνοψίζει τις δυνατότητες και τις προκλήσεις την ΤΝ, στην ΔΑΔ, καταλήγοντας σε συμπεράσματα που προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα.
Artificial Intelligence in human resource management and organization
Μ.Δ.Ε. 119
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Δημόσια διοίκηση; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Επικοινωνία στη διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Ηγεσία; Εργασία και εργαζόμενοι; Πολυεθνικές επιχειρήσεις; Τεχνητή Νοημοσύνη; Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού; Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων; Ηγεσία; Διαπολιτισμική επικοινωνία; Ηθική; Πολυεθνικές εταιρείες; IBM; Microsoft; Deloitte; Unilever; Artificial intelligence; Human resources management; Leadership; Cross-Cultural communication; Ethics; Multinational corporations