Η προοπτική ένταξης του Κοσόβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Γιαννοπούλου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Το ζήτημα της ένταξης του Κοσόβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο πεδίο μελέτης. Η προοπτική ένταξης του Κοσόβου στην Ένωση είναι ένα από τα αγκάθια των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες του νεοσύστατου αυτού κράτους, δεν έχει ακόμη επέλθει σε ένα ικανοποιητικό σημείο που να πλησιάζει να επιτύχει την ένταξή του στην ΕΕ. Η παρούσα έρευνα εξετάζει την προοπτική ένταξης του Κοσόβου στην ΕΕ, δηλαδή σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες που καταβάλει το Κόσοβο για να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας. Ο τρόπος που θα μελετηθεί το ερώτημα αυτό είναι μέσα από την μελέτη βιβλιογραφίας που αφορά το Κόσοβο και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Ένωση κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, κυρίως από την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα έως και σήμερα. Το Κόσοβο, όντας χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου, κατάφερε να εδραιωθεί στην διεθνή κοινότητα τα τελευταία χρόνια της σύγχρονης ιστορίας, έχοντας ξεπεράσει έναν πόλεμο και χρόνιες διαπραγματεύσεις για να επιτύχει την ανεξαρτησία του. Πιο συγκεκριμένα, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, όπου ξεκίνησε να χαράζει την πορεία του στην Ευρώπη ως νεοσύστατο κράτος, παίρνοντας τον δικό του ρόλο στο διεθνές περιβάλλον. Ωστόσο, η ΕΕ έχει θέσει μία σειρά προϋποθέσεων τις οποίες οφείλει να πληροί ένα κράτος, όπως και το Κόσοβο, προκειμένου να γίνει κράτος-μέλος της Ένωσης. Οι προοπτικές ένταξής του στην οικογένεια της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα, που θα αναλυθούν παρακάτω, και, όπως φαίνεται, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειές του κράτους για την επικείμενη ένταξή του.
The prospect of Kosovo's accession to the European Union
Keywords: Κόσοβο--Σχέσεις--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κόσοβο--Πολιτική και διακυβέρνηση; Κόσοβο--Κοινωνικές συνθήκες; Κόσοβο--Οικονομικές συνθήκες; Κόσοβο; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ένταξη