Παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη των Αθλητικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ψήμμα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο αθλητισμός σήμερα αποτελεί μια τεράστια βιομηχανία που συνεχώς αναπτύσσεται παγκοσμίως. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσουν τον αθλητισμό στη καθημερινή τους ζωή, είτε με τη μορφή ανταγωνισμού είτε ως μέσο ψυχαγωγίας και ευεξίας. Στην χώρα μας ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης για αθλητικές δραστηριότητες έχουν αναλάβει οι αθλητικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας και να πετύχουν τους στόχους τους προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν την ανάγκη για εξειδίκευση και εφαρμογή των βασικών αρχών της οργάνωσης και διοίκησης αθλητισμού, στις υπηρεσίες τους. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αναδείξει τη φύση, τις προϋποθέσεις και τη δυναμική ανάπτυξης των αθλητικών οργανισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση και να διερευνήσει αν υπάρχουν νέες μεταβλητές που δεν αναφέρονται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, μέσα από την ανάλυση και κατανόηση των αντιλήψεων των φορέων που την επηρεάζουν. Φιλοδοξεί επίσης να διερευνήσει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κράτους και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την συμβολή τους, στην ανάπτυξη των αθλητικών οργανισμών. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ποιοτική έρευνα με τη μορφή ημι-δομημένων συνεντεύξεων σε έξι θεσμικά και υπηρεσιακά στελέχη του αθλητισμού από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ακαδημαϊκό χώρο. Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ανάλυσης περιεχομένου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον αθλητισμό που θα αφορά τις εγκαταστάσεις, τα αθλητικά προγράμματα και τα σωματεία ενώ οι αθλητικοί οργανισμοί θα πρέπει να επιδιώξουν τις συνεργασίες, τις χορηγίες και τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά και επενδυτικά προγράμματα προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά.
Factors that influence the functioning and development of Sports Organizations in local government
Keywords: Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Αθλητικοί Οργανισμοί; Αθλητισμός για όλους; Sports - Management; Local Government; Sports Organizations; Sport for All; Διοίκηση Αθλητισμού; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Αθλητικοί Οργανισμοί; Άθληση Για Όλους; Sport Management; Local Government; Sport Organizations; Sport for All