Διερεύνηση Φορέων Δια Βίου Μάθησης στην Κόρινθο Πόλη που Μαθαίνει - Τσάβου, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) αποτελεί μια συνεχή διαδικασία απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής με στόχο την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ανάπτυξη. Παράλληλα, το πρόγραμμα της UNESCO «Πόλεις που Μαθαίνουν» προωθεί την ιδέα ότι οι πόλεις μπορούν να γίνουν κέντρα μάθησης, προσφέροντας ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους πολίτες. Σκοπός είναι η διαμόρφωση ενεργών πολιτών για μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς στη ΔΒΜ, ασφαλή, ανθεκτική που έχει ως όραμα την κοινωνική συνοχή, την οικονομική και πολιτιστική ευημερία και μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η παρούσα εργασία μελετά την περίπτωση της Κορίνθου ως Πόλης που Μαθαίνει και εξετάζει τη διάδοση της ΔΒΜ στο πλαίσιο ενός δικτύου τοπικών φορέων οι οποίοι εμπλέκονται σε δράσεις ΔΒΜ. Ειδικότερα, διερευνώνται οι απόψεις και οι πρακτικές που ακολουθούνται από τους φορείς παροχής κατάρτισης που εμπλέκονται σε δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ΔΒΜ και στο πώς αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της ΔΒΜ. Το θέμα της εργασίας προσεγγίστηκε από τη σκοπιά της ποιοτικής έρευνας, η οποία έχει στοιχεία μελέτης περίπτωσης. Το δείγμα αποτέλεσαν επτά (7) εκπρόσωποι φορέων παροχής κατάρτισης που εμπλέκονται σε δράσεις στο πλαίσιο της ΔΒΜ στην πόλη της Κορίνθου. Η επιλογή του δείγματος έγινε με τη μέθοδο της δειγματοληψίας χιονοστιβάδας. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο των ημιδομημένων συνεντεύξεων. Η ανάλυση των δεδομένων υλοποιήθηκε με τη μέθοδο της θεματικής ανάλυσης. Για την καλύτερη κατανόηση των δεδομένων και στο πλαίσιο των στοιχείων της μελέτης περίπτωσης συλλέχθηκαν και βασικά στοιχεία του προφίλ του κάθε φορέα. Από την ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων προκύπτει ότι οι δράσεις που πραγματοποιούνται ενδιαφέρουν τους πολίτες της Κορίνθου και συμβάλλουν στην ενίσχυση της ΔΒΜ, ενώ ταυτόχρονα τους ενθαρρύνουν να αλλάξουν συνήθειες και να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους. Επίσης, καταδεικνύεται η ύπαρξη θετικών συνεργασιών με φορείς παροχής ΔΒΜ σε τοπικό, σε εθνικό ακόμη και σε διεθνές επίπεδο και τονίζονται τα οφέλη που αποκομίζει η πόλη της Κορίνθου στο σύνολό της από τις δράσεις. Επιπλέον, διαπιστώνονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς εστιάζοντας στον οικονομικό παράγοντα και στη συνεργασία μεταξύ Δήμου και φορέων, και εκφράζεται η πεποίθηση ότι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των φορέων μπορεί να γίνει κυρίως μέσω της μεγαλύτερης χρηματοδότησης. Εν κατακλείδι, καταδεικνύεται ένα πλήθος καλών πρακτικών, συνεργασιών και εμπειριών από την πολύχρονη και πολυσχιδή δράση των φορέων της πόλης της Κορίνθου, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάδειξη και την ενδυνάμωση της πολυδιάστατης αξίας της ΔΒΜ. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, η προσπάθεια ενίσχυσης της ΔΒΜ έχει πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της πόλης με το ρόλο των τοπικών αρχών και των φορέων να είναι κομβικός.
Αριθμός Εισαγωγής: 013954 cd
Keywords: Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δια βίου μάθηση; Πόλεις που μαθαίνουν; Κόρινθος; Φορείς ΔΒΜ; Lifelong learning; Learning cities; Corinth; Institutes of lifelong learning