Διερεύνηση και αποτίμηση της ενδονοσοκομειακής αιμοκάθαρσης - Αποστολίδη, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα Διπλωματική εργασία έχει σαν σκοπό τη διερεύνηση των απόψεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομειακές μονάδες σχετικά με τις γνώσεις, αντιλήψεις και σκέψεις των εργαζομένων που σχετίζονται με τον τομέα της αιμοκάθαρσης. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα και το εργαλείο αυτής ήταν η χρήση του ερωτηματολογίου. Το δείγμα που επιλέχθηκε ήταν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στην αιμοκάθαρση σε δημόσιες και ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες στην Πάτρα και πιο συγκεκριμένα στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», στο Ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο «Ολύμπιον Θεραπευτήριο» και στη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «Κυανούς Σταυρός Πατρών». Μετά από τη συλλογή των απαντήσεων ξεκίνησε η διαδικασία επεξεργασίας τους με την εισαγωγή των δεδομένων στο πρόγραμμαSPSS. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει έλλειψη οικονομικών πόρων στις νοσοκομειακές μονάδες τόσο στο γενικό πλαίσιο όσο και στον τομέα της αιμοκάθαρσης. Παράλληλα, φαίνεται ότι η ύπαρξη πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης είναι ανεπαρκής όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ενώ φαίνεται ότι ο πιο ευαισθητοποιημένος φορέας όσον αφορά τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι ο κρατικός και στη συνέχεια ακολουθούν οι εθελοντικοί οργανισμοί, η τοπική κοινωνία και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια μέσα από την έρευνα καταδεικνύεται ότι υπάρχει συνεργασία νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κάτι το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος, μέσα από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε φαίνεται ότι το κράτος στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη νοσηλεία των ασθενών ωστόσο όμως θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένα μέρος των ερωτηθέντων διατήρησε ουδέτερη στάση.
Αριθμός Εισαγωγής: 011908-011909 cd
Keywords: Νεφρική ανεπάρκεια, Χρόνια; Αιμοκάθαρση; Υγειονομικό προσωπικό -- Ελλάδα; Νοσοκομειακή περίθαλψη -- Ελλάδα; Υπηρεσίες υγείας -- Ελλάδα