Το θεσμικό πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων και οι προκλήσεις για τους Ο.Τ.Α. - Η περίπτωση των συμφωνιών πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Καρατζάκης, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία, διαπραγματεύεται το θεσμικό πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων για τους Ο.Τ.Α. και εστιάζει στην μελέτη περίπτωσης στον Δήμο Πλατανιά. Αρχικά, γίνεται μια αναφορά στην έννοια των δημοσίων συμβάσεων, ενώ ακολουθεί μια σύντομη αναδρομή και μια αναφορά στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ακολούθως, στο δεύτερο κεφάλαιο, περιγράφονται τα βασικά σημεία που θέτει ο νέος νόμος Ν. 4412/2016 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, αναλύονται οι διαδικασίες ανάθεσης, τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, τα κριτήρια ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων, η έννομη προστασία. Επιπλέον, αναλύονται και οι συμφωνίες πλαίσιο, όπου παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή τους. Στη συνέχεια στο τρίτο κεφάλαιο, εξετάζεται η εφαρμογή της συμφωνίας στον Δήμο Πλατανιά, αφού πρώτα παρατίθενται ορισμένα γενικά στοιχεία που αφορούν τον Δήμο Πλατανιά.
The institutional framework for public procurement and the challenges for local authorities-The case of the framework agreements on local authorities
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιες συμβάσεις--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιες συμβάσεις; Νόμος 4412/2016; Συμφωνία πλαίσιο; Δήμος Πλατανιά