Ο ρόλος της υποσαχάριας Αφρικής στο διεθνές στερέωμα υπό την επιρροή της Ρωσίας. Αμοιβαίο όφελος ή υποβόσκοντες κίνδυνοι; - Σκριμπώνης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στις ημέρες μας, οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν στρέψει την προσοχή όλων στην ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σε μια άλλη περιοχή του κόσμου, την αφρικανική ήπειρο, την τελευταία δεκαετία διεξάγεται ένας «αγώνας για την Αφρική» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Είναι ένα νέο είδος αγώνα, πιο ευνοϊκό για την Αφρική, το οποίο αν αντιμετωπιστεί σωστά, οι Αφρικανοί μπορούν να επωφεληθούν. Εκτός των κύριων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και ευρωπαϊκές χώρες, μετά από δεκαετίες απουσίας, η Ρωσία εμφανίζεται ξανά στην αφρικανική ήπειρο. Η επιστροφή του Κρεμλίνου στην Αφρική, χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι ρωσο-αφρικανικές σχέσεις δεν κουβαλάνε κανένα βάρος αποικιακού παρελθόντος και ότι οι ρωσικές επενδύσεις καλύπτουν τομείς όπως οι εξοπλισμοί και η πυρηνική ενέργεια, οι οποίοι είναι υψηλά στην ατζέντα των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, δίνοντάς της έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων παγκόσμιων παικτών. Το γεγονός όμως ότι η Ρωσία προμηθεύει όπλα σε πολλά αφρικανικά κράτη, αποτελεί σαφή ανησυχία δεδομένου του αριθμού των συγκρούσεων που εκτυλίσσονται στην αφρικανική ήπειρο. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται ακριβώς αυτή την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην υποσαχάρια Αφρική, και τον αντίκτυπο που έχει στη στάση των αφρικανικών κρατών στο διεθνές στερέωμα, όπως η στάση τους στον ΟΗΕ. Εν συνεχεία, με χρήση εργαλείων διαχείρισης διακινδύνευσης (SWOT, Risk Matrix, Event Tree Analysis) αναλύονται οι κίνδυνοι που υποβόσκουν από την εμπλοκή της Ρωσίας στην περιοχή. Εν τέλει, είναι σειρά των αφρικανικών κρατών να επιδείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα ούτως ώστε να εκμεταλλευτούν αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον και να προσεγγίσουν κρίσιμες επενδύσεις για την ανάπτυξη των αφρικανικών λαών. Όροι κλειδιά: Υποσαχάρια Αφρική, Ρωσία, πολυπολικό σύστημα, ΟΗΕ, Wagner
The role of sub-Saharan Africa in the international arena under the influence of Russia. Mutual benefits or underlying risks?
Keywords: Γεωπολιτική; Αφρική, Υποσαχάρια--Σχέσεις--Ρωσία; Αφρική, Υποσαχάρια--Εξωτερικές σχέσεις; Ρωσία; υποσαχάρια; Αφρική; Wagner; πολυπολικό; σύστημα