City Marketing – Η περίπτωση της Δράμας - Στέφου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η σημασία της πόλης και ο ρόλος που μπορεί να παίξει αυτή έχει μεταβληθεί στο πέρασμα των ετών. Αυτή η μετάβαση σε μία νέα τάξη, σε μία νέα λογική φερεί την πόλη απέναντι σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να σταθεί και να υπογραμμίσει την παρουσία της. Οι πόλεις παύουν να αποτελούν μόνο περιορισμένες κοινωνίες, αλλά λαμβάνουν μία πιο επιχειρηματική διάσταση προκειμένου να καταστούν ελκυστικές. Επομένως όπως γίνεται αντιληπτό το μάρκετινγκ συνδέεται άμεσα με τη λογική του citybranding. Μέσα από το citybranding μία πόλη προσπαθεί να επηρεάσει τρεις διαφορετικές οντότητες: τους κατοίκους, τους τουρίστες και τους δυνητικούς επενδυτές. Η παρούσα εργασία θα προσπαθήσει να αναπτύξει σε θεωρητικό επίπεδο σε πρώτη φάση την έννοια του citybranding και να αναλύσει αφενός τις διαστάσεις του και σε δεύτερο επίπεδο το όφελος για την πόλη που θα επιλέξει να ακολουθήσει μία τέτοια προσέγγιση. Επιπλέον, θα επιχειρήσει να μελετήσει την εφαρμογή του city branding στην πόλη της Δράμας. Οι δυνατότητες της πόλης είναι πολλές αλλά αναξιοποίητες, γεγονός που δεν την καθιστούν ακόμα ως έναν από τους βασικούς προορισμούς ενός επισκέπτη. Ο αναγνώστης της εργασίας θα αντιληφθεί αφενός της χρησιμότητα της διαδικασίας και ταυτόχρονα θα δει στην πράξη πως μια μικρή πόλη της Βορείου Ελλάδας μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα της.
City Marketing – The study case of Drama
Keywords: Αστική πολιτική; Πόλεις και κωμοπόλεις; Αστική ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; City Branding; Δράμα; Προώθηση Πόλης; Τουριστικοί Προορισμοί