Επίδραση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής στην εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών στον ενήλικο πληθυσμό του Δήμου Ανατολικής Μάνης - Λυροφώνη, Γεωργία Α. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η λειτουργία ενός ανθρώπινου οργανισμού και ο τρόπος αυτής ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά υπάρχουν κάποια γενικά στοιχεία που είναι και πρέπει να είναι απαραίτητα σε κάθε ανθρώπινη ζωή και δράση και για τα οποία θα γίνει λόγος. Πρόκειται για το ζήτημα του σωματικού μεταβολισμού και πως αυτός επηρεάζεται από φαινόμενα του τρόπου ζωής γενικότερα αλλά κυρίως της διατροφής, καθώς αυτά αποτελούν τις εξωγενείς περιπτώσεις επίδρασης στο φαινόμενο του μεταβολισμού. Όπως θα φανεί και μέσα από όλα αυτά τα οποία θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της παρούσας εργασίας είναι πολύ σημαντικές οι επιπτώσεις κυρίως της διατροφής και του τρόπου ζωής γενικότερα στον μεταβολισμό του ανθρώπου και μάλιστα μέσα από την ανάπτυξη πολλαπλών διεργασιών. Μάλιστα, ιδιαίτερα σήμερα και κάτω από τις πιεστικές συνθήκες της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία στην προσέγγιση και μελέτη τους. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας θα επιχειρήσουμε όσο είναι δυνατόν να δώσουμε τη διάσταση του μεταβολισμού και κάποια χαρακτηριστικά του που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα στη συνέχεια τις λεπτομέρειες του υπό εξέταση θέματος του μεταβολικού συνδρόμου. Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα μελετηθεί ο ρόλος της διατροφής στο μεταβολικό σύνδρομο και ειδικότερα, οι ασθένειες που συνδέονται με αυτό, ενώ παράλληλα θα μελετηθούν οι τρόποι διαχείρισής του. Στο τρίτο κεφάλαιο, θα παρουσιαστούν οι τρόποι που η ποιότητα ζωής του ατόμου επηρεάζει την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, καθώς και καταστάσεις όπως το στρες (άγχος), η γήρανση και η καθιστική ζωή, που είναι καθοριστικής σημασίας για την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου.
Keywords: Μεταβολικές διαταραχές; Διατροφικές συνήθειες; Τρόπου ζωής; Metabolism - Disorders; Food habits; Lifestyles