Αγγελική Παναγιωτάτου (1878-1954): Η πρώτη εμπνευσμένη φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών - Μπέη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η Αγγελική Παναγιωτάτου ήταν η πρώτη υφηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παράλληλα υπήρξε πολύ σημαντική επιστημών ιατρός και ερευνήτρια, ειδικότερα στο πεδίο των λοιμωδών νόσων. Η Παναγιωτάτου με την παρουσία, το διδακτικό της έργο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και με την παρουσία της αργότερα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αποτέλεσε ένα από εκείνα τα πρώτα παραδείγματα δυναμικών γυναικών, που με την επιμονή τους, επρόκειτο να ανοίξουν το δρόμο για μια από τις σημαντικότερες μορφές χειραφέτησης των γυναικών στη σύγχρονη Ελλάδα, με άλλα λόγια την χειραφέτηση μέσα από το χώρο της εκπαίδευσης.
Keywords: Παναγιωτάτου, Αγγελική, 1878-1954; Ιατροί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Γυναίκες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Γυναίκες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Γυναίκες -- Εκπαίδευση (Ανώτατη) -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Γυναίκες -- Εκπαίδευση (Ανώτατη) -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Φεμινισμός -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Φεμινισμός -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Εκπαίδευση Γυναικών; Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Φεμινιστικό Κίνημα; Αγγελική Παναγιωτάτου; Ιατρική Σχολή Αθηνών; Women's Education; Higher Education; Feminist Movement; Aggeliki Panagiotatou; Athens Medical School