Η αμφίθυμη και συμπληρωματική σχέση Ιστορίας και Λογοτεχνίας - Αλεξοπούλου, Ιφιγένεια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η τραυματική ιστορική τομή της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα επακόλουθά της αποτυπώθηκαν κυρίως στα λογοτεχνικά έργα της γενιάς του Μεσοπολέμου ή της Γενιάς του ’30 εγγράφοντας το αφήγημά της στην εθνική συλλογική μνήμη. Ως εκ τούτου, σκοπός αυτής της μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η ανάδειξη της συμπληρωματικής σχέσης Ιστορίας και Λογοτεχνίας. Αναμφίβολα, η Ιστορία τροφοδοτεί την ιστορική λογοτεχνική παραγωγή (ιστορικό μυθιστόρημα), ενώ η Λογοτεχνία συμβάλλει στην ιστορική κατανόηση και στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Επομένως, τα τρία ιστορικά μυθιστορήματα Αιολική Γη του Ηλία Βενέζη, Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου και Ξεριζωμένη Γενιά-Το χρονικό της προσφυγιάς της Ιφιγένειας Χρυσοχόου συνέβαλαν στην ανάδειξη αυτής της σχέσης με τις πολλαπλές οπτικές και πολιτισμικές αντανακλάσεις.
Keywords: Λογοτεχνία και ιστορία; Ελληνική λογοτεχνία, Σύγχρονη -- 20ός αιώνας -- Ιστορία και κριτική; Ιστορικό μυθιστόρημα, Ελληνικό (Σύγχρονο) -- 20ος αιώνας -- Ιστορία και κριτική; Ελληνοτουρκικός πόλεμος, 1921-1922 -- Στη λογοτεχνία; Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας -- Στη λογοτεχνία; Μικρασιατική Καταστροφή; Μεσοπόλεμος; Γενιά του ’30; Ιστορία; Λογοτεχνία; Ιστορικό Μυθιστόρημα; Συλλογική Μνήμη; Asia Minor catastrophe; Interwar; Generation of 1930; History; Literature; Historic Novel; Collective Memory