Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο και οι προσπάθειες ενσωμάτωσής τους. - Κελεμένης, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η Λέσβος υπήρξε από τις αρχές του εικοστού αιώνα, από τους σημαντικότερους προορισμούς για τον προσφυγικό Ελληνισμό των ανατολικών ακτών του Αιγαίου. Σήμερα ένα αιώνα αργότερα, παραμένει η κυριότερη πύλη εισόδου μεταναστών από τις εμπόλεμες Ασιατικές και τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και τις Αφρικής. Οι Λέσβιοι δέχτηκαν τους Μικρασιάτες με αίσθημα ανθρωπισμού, αποδεχόμενοι τις πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές συνεισφορές που μετέφεραν μαζί τους, στοιχεία που διαμόρφωσαν και σμίλεψαν την σημερινή μορφή του νησιού. Σήμερα η φιλοξενία του Λεσβιακού λαού αποδεικνύεται έμπρακτα με υποδοχή των σύγχρονων προσφύγων και μεταναστών, και την αντιμετώπισή τους με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.
Keywords: Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί) -- 20ος αιώνας; Πρόσφυγες, Μικρασιάτες --Ιστορία -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί); Λέσβος (Νησί, Ελλάδα) -- Αποδημία και εποίκηση -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κυβερνητική πολιτική; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κοινωνικές απόψεις; Αλληλεγγύη; Εκπαίδευση; Επιπτώσεις; Καταυλισμός; Οικονομία; Πόλεμος; Πολιτική; Solidarity; Education; Consequences; Camp; Economy; War; Politics