Χρηματοδότηση Νομικών προσώπων, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης,από χρηματοπιστωτικούς και δημόσιους φορείς - Ζέκιου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Τον Δεκέμβριο του 2019, ξέσπασε παγκοσμίως μία πανδημία η οποία ονομάστηκε COVID-19. Η πανδημία αυτή επηρέασε από την πρώτη στιγμή όλο τον κόσμο στην οικονομία, στην υγεία και γενικότερα στην καθημερινότητα όλης της ανθρωπότητας. Η παύση των εργασιών των επιχειρήσεων, εκτός από τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά η λειτουργία τους συνεχίστηκε για να μπορέσει να επιβιώσει η κοινωνία όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία , είχαν αρνητικές οικονομικές συνέπειες στις επιχειρήσεις. Σε αυτήν την διπλωματική εργασία παρουσιάζονται αρχικά οι επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην Παγκόσμια Οικονομία, στο Χρηματιστήριο και πιο συγκεκριμένα στην Ελληνική Οικονομία. Μέσα από έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βγήκε το συμπέρασμα ότι οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου. Προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αυτές, που ανήκαν κυρίως σε αυτούς τους κλάδους, λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών τους και κατ’ επέκταση των εσόδων τους, έπρεπε να παρθούν κάποια μέτρα ενίσχυσης από το ελληνικό κράτος, με την βοήθεια των χρηματοπιστωτικών φορέων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς και του Ευρωπαϊκού ταμείου, για να τονωθεί η ρευστότητα τους. Τα κυριότερα προγράμματα επιχορήγησης και ενίσχυσης ήταν η επιδότηση των τόκων, των ήδη υφιστάμενων δανείων, για συγκεκριμένη περίοδο μέσα στο 2020 και στο 2021, η χρηματοδότηση του προγράμματος ΤΕΠΙΧ II, το οποίο προϋπήρχε της πανδημίας, αλλά μεταβάλλοντας κάποια χαρακτηριστικά του, βοήθησε τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν στα νέα δεδομένα της πανδημίας. Από τις κρατικές επιχορηγήσεις ξεχωρίζουμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές , για τις οποίες ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των δόσεων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην ρευστότητα τους, την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πληρώνουν μειωμένο μίσθωμα για την περίοδο από Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 και τέλος την επιδότηση παγίων δαπανών, δηλαδή την επιδότηση κάποιων εξόδων που είχαν γίνει την περίοδο του 2020 και είχαν συμπληρωθεί στο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης. Με τις ενισχύσεις αυτές, οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ουσιαστικά έχουν πάρει μία παράταση χρόνου στην διατήρηση της ρευστότητας τους, διότι δεν δύναται να ανταπεξέλθουν πλήρως στους κινδύνους που υπάρχουν ήδη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και στην οικονομική κρίση, λόγω του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και που έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει όλο τον κόσμο και κυρίως την Ευρώπη.
Funding of Legal Entities, in the midst of the health crisis, by financial and public bodies
Μ.Δ.Ε. 02
Keywords: Επιχειρήσεις -- Χρηματοδότηση -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Επιχειρήσεις -- Χρηματοοικονομική; Εταιρείες -- Χρηματοοικονομική; COVID-19 (Disease); Πανδημίες -- Οικονομικές επιπτώσεις; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μμε); Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα; Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ); Covid-19; Small and Medium-sized Enterprises (SMEs); Hellenic Development Bank; Entrepreneurship Fund (Entrepreneurship)