ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΥ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΡΕΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - Τσάγας, Άγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία ασχολείται με τον έλεγχο της δυναμικής απόκρισης των κατασκευών μέσω της χρήσης των αποσβεστήρων. Η εφαρμογή των αποσβεστήρων μειώνει την δυναμική απόκριση των κατασκευών που έχει ως απόρροια την ελαχιστοποίηση πιθανών βλαβών που μπορεί να συμβούν μέσω ενός σεισμού. Αρχικά, γίνεται παράθεση των βασικών στοιχείων του αντικειμένου το οποίο πραγματευόμαστε και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα είδη των βλαβών που μπορεί να δημιουργήσει ένα δυναμικό φορτίο. Έπειτα, περιγράφονται οι συμβατικοί και μη συμβατικοί τρόποι αντιμετώπισης των σεισμών, όπως τα ενεργά και τα παθητικά συστήματα ελέγχου απόκρισης κατασκευών, δίνοντας έμφαση στους αποσβεστήρες ρευστού. Ακόμη, περιγράφεται η πειραματική διαδικασία της παρούσας εργασίας, όπου ασχολείται με την ελαχιστοποίηση της απόκρισης ενός μονοβάθμιου κτιριακού μοντέλου υπό τυχαία διέγερση και συνάμα στο μονοβάθμιο σύστημα προστέθηκε αποσβέστηρας ρευστού (νερό). Τέλος, η κατασκευή δοκιμάστηκε για διαφορετικές ποσότητες νερού (π.χ. 270 ml, 460 ml κ.ά.), για επίπεδα διέγερσης, ενώ γίνεται και σύγκριση των αποτελεσμάτων.
Keywords: Συντονισμένος Αποσβεστήρας Υγρού (TLD), Δυναμική Απόκριση, Νερό, Σεισμική Απόκριση, Κτιριακό Μοντέλο.